Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Існує три основних проблеми на шляху проведення чесних та прозорих виборів, - Ющенко

Президент України Віктор Ющенко вважає, що наразі існує три основних проблеми на шляху проведення чесних та прозорих виборів: правова, фінансова та організаційна. Про це сказав на прес-конференції Президент України Віктор Ющенко. «Очевидно, з кожним днем все ясніше проступає проблема проведення законних, чесних, неупереджених, об’єктивних виборів». Про це повідомила прес-служба Президента.

 

Говорячи про правову площину, Президент нагадав: Конституційний Суд визнав близько 13 положень закону про вибори Президента такими, що в повній мірі чи частково не відповідають Конституції. «Внесення змін та доповнень відповідно до рекомендацій КС мало стати головним завданням Прем’єр-міністра України як лідера більшості. До сьогоднішнього дня вимога КС не виконана. Тому, очевидно, в правовому тлумаченні у нас є велика проблема, починаючи з теми формування комісій, списку, голосування на дому», - сказав він.

У цьому контексті Глава держави закликав Прем’єр-міністра виконати зобов’язання, яке лежить на ній як на керівнику парламентської більшості, - і внести зміни та доповнення до виборчого законодавства відповідно до рекомендацій КС. «Це компетенція Прем’єр-міністра. І очевидно, було б непогано, якби тут проявив солідарність і опозиційний блок політичних сил на чолі з Партією регіонів», - сказав В.Ющенко.

Щодо проблеми фінансування виборів, констатував Президент, Україна ще не мала таких виборів, які б за кілька днів до їхнього проведення не були «навіть наполовину» забезпечені відповідними коштами. «Я сьогодні ще раз звертаюся до Прем’єр-міністра України забезпечити належне фінансування виборів і не дозволяти сумніватися виборцям, експертам, спостерігачам щодо збоїв у режимі виконання фінансового календаря по виборах Президента 2010 року», - сказав він.

Президент нагадав також, що кілька тижнів тому видав Указ, мета якого – власне дати відповідь на забезпечення організаційної сторони належного проведення президентських виборів. «Покладена відповідальність на голів місцевих адміністрацій – обласних і районних – починаючи від проблеми належного функціонування виборчої комісії, пунктів голосування, забезпечення зв’язком, електроенергією, підвіз громадян, забезпечення охорони, збереження і недоторканності результатів голосування, охорона бюлетенів тощо», - сказав він.

Глава держави особливо підкреслив важливість журналістської місії у темі забезпечення чесних та незалежних виборів. На його переконання, саме ЗМІ та спостерігачі (зокрема міжнародні) можуть забезпечити неупередженість виборчого процесу. «Я звернувся до європейських організацій щодо збільшення контингенту міжнародних спостерігачів, і я вдячний європейським інституціям за те, що вони відгукнулися», - додав В.Ющенко.

«Під вашим пильним оком має забезпечуватися весь процес виборів та підрахунок голосів. Я дав доручення правоохоронним органам максимально співпрацювати з вами, незважаючи на те, що міністр внутрішніх справ сьогодні у нас став партійним агітатором», - сказав Президент, звертаючись до журналістів. З цього приводу В.Ющенко нагадав керівникам місцевих органів внутрішніх справ, що вони присягали не керівництву свого відомства, а народові Україні.

Президент також повідомив, що щоденно працює з головами ОДА, міністерствами, відомствами, СБУ на предмет забезпечення об’єктивних законних виборів. Він подякував спецслужбам за їхню достойну роботу на захисті законного об’єктивного виборчого процесу. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ