Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Іспанія та Ірландія одужують від кризи

За кілька тижнів Ірландія та Іспанія можуть вийти з програми міжнародної фінансової допомоги. Вони перші з кризових країн Європи, які фінансово знову стали на власні ноги. Єврогрупа схвалила їхній вихід із програми допомоги в четвер, 14 листопада.

"Це добрий день для Іспанії та Ірландії, добрий день для Європи", - сказав єврокомісар з економічних питань Оллі Рен після консультацій із міністрами фінансів країн ЄС. Водночас він додав, що в обох державах, які накопичили багато боргів, проблеми вирішені не до кінця, передає dpa.

Програма допомоги для Ірландії закінчується у грудні цього року, для Іспанії - в січні 2014-го. Ірландський прем´єр-міністр Енда Кенні заявив, що його країна вийде з програми 15 грудня і не братиме додаткової запобіжної кредитної лінії. Міністр фінансів Майкл Нунан підкреслив: "Це відновить економічну й політичну свободу Ірландії". За словами політика, в кінці січня або на початку лютого Ірландія планує повернутися на фінансові ринки.

"Тимчасова кредитна допомога для обох країн була успішною", - констатував керівник Єврогрупи Йєрун Дейсселблум. Єврогрупа повністю довіряє намірам Іспанії та Ірландії продовжувати реформи, сказав він. Міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле назвав політику стабілізації європейської валюти успішною та правильною.

У 2010 році Ірландія стала першою країною Єврозони, яка сховалася під "рятівною парасолькою" для євро. Міжнародний валютний фонд та інші кредитори надали їй допомогу в розмірі 85 мільярдів євро. Ірландія серед кризових країн Європи вважається "зразковою ученицею" і успішно витримала минулого тижня останню перевірку міжнарожних кредиторів.

"Очевидно, що програма фінансової підтримки для іспанських банків спрацювала добре", - цитує слова іспанського міністра економіки агенція afp. Іспанії свого часу було запропоновано 100 мільярдів євро міжнародної допомоги. Країна скористалася близько 40 мільярдами, щоб рекапіталізувати слабкі банки. В обмін на надану допомогу країна зобов´язалася провести банківську реформу, а нині бореться з безробіттям на рівні 26 відсотків.

Тим часом решта "проблемних учнів" Єврозони - Португалія, Греція та Кіпр - повинні будуть і надалі проводити реформи та оздоровлювати економіку, перш ніж вони зможуть самостійно стати на ноги. Особливо похмура ситуація у Греції. Одна з головних проблем там нині - діра в бюджеті на наступний рік.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ