Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Історія дає нам можливість зрозуміти те, що робить росія проти нас – це геноцид, – В'ятрович

На думку історика Володимира В’ятровича, якщо українці почнуть ставитися до цієї війни, як до геноциду, це допоможе їм бути більш готовими до того, що може заподіяти росія.
Володимир В'ятрович. Фото: Ігор Гармаш

Цю тезу історик озвучив під час публічної лекції, яку організувало УФОТО в приміщенні Науково-технічної бібліотеки НУ "Львівська політехніка", 2 серпня.

"Треба зрозуміти, те, що робить росія – це не просто війна. Історія дає нам можливість зрозуміти те, що робить росія проти нас – це геноцид. І геноцид, який містить й голод, і вбивство цивільного населення, і депортацію, і факти, що українських дітей забирають і передають в російські сім'ї – усе це міститься в резолюції ООН 1948 року, що передбачає запобіганню геноциду, відповідає тому", – пояснив Володимир В’ятрович. 

Зі слів В’ятровича, існування українців як нації, національної спільноти є викликом для путіна. Його завдання не просто знищити українську армію чи навіть українську державу, він прагне усунути ці перешкоди, щоб потім знищити українську спільноту. 

“Це не означає, що він хоче знищити фізично всіх українців. Ні! Частина українців можуть залишитися живими, але вони перестануть бути українцями”, – додав історик.

Проблемою українців, як неодноразово повторював у своїх виступах Володимир В'ятрович, є те, що народ не знає своєї історії. Разом зі сім’єю історик проживає у містечку Ворзель, яке розташоване поблизу Ірпеня та Бучі – міст, що одними з перших постраждали від російської окупації. За словами В’ятровича, багато людей не могли повірити в те, на що здатні росіяни і більшість з них не знали нічого про пережиті людські трагедії під час першої окупації Галичини у 1914 році чи наслідки відходу совєтської влади зі західних територій України у 1941.

“Дуже багато людей, які мали можливість евакуюватися з цих містечок, і їм казали: “забирайтеся якомога швидше, поки є можливість”, цього не робили. Вони були переконані, що російська окупація – це не страшно. Страшні нацистські окупанти, це вони там спалювати села. “прийдуть русскіє – нам яка різниця”, “прийдуть русскіє – нічого страшного у цьому немає”. Вони не знали історії і не знали того, що російська окупація – це обов'язково воєнні злочини”.  

Але водночас і росіянці не розуміють українського минулого та сучасного, зауважив історик. Вороги не очікували масштабного спротиву з боку України після 24-го лютого, бо забули той факт, що українці створювали свою армію навіть не маючи державности в різні роки свого існування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ