Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Історик назвав найгірші фільми про війну

Список найгірших історичних фільмів про війну склав британський історик і письменник Ентоні Бівор.

На його думку, у фільмі "Операція "Валькірія" 2008 року є грубі історичні помилки. Історик звинувачує актора Тома Круза, який зіграв у стрічці роль полковника Клауса фон Штауффенберга, в тому, що він грає в стилі іншого фільму з його участю - "Кращого стрілка" 1986 року, передає Gazeta.ua з посиланням на TheGuardian.

Фільм "Ю-571" з Метью Макконехі 2000 року Бівор назвав "безсоромним обманом". За сюжетом в ньому американці захоплюють німецький підводний човен і машину розшифровки Enigma. Вона дозволяє союзникам виграти битву за Атлантику. У титрах фільму творці призналися, що насправді це був екіпаж есмінця британського Королівського флоту HMS Bulldog, який здійснив подвиг за сім місяців до того, як США вступили у війну.

Недостовірними з історичної точки зору вчений назвав фільми "Ворог біля воріт" з Джудом Лоу (2001), "Патріот" з Мелом Гібсоном (2000) і "Врятувати рядового Райана" з Томом Хенксом (1998).

"Реальна проблема полягає в тому, що потреби історії та кіноіндустрії принципово несумісні. Голлівуд все спрощує по заданих формулах", - вважає Бівор.

Творців фільму "Дюнкерк" і "Темні часи" письменник звинувачує в надлишку художнього вимислу. У першому не вдалося передати всю масштабність операції, а в другому, за його словами, багато сцен вигадані.

"Я втрачаю надію від того, що американські та британські кінематографісти вважають, що вони мають повне право так легко грати з фактами, зарозуміло вважаючи, що їх версія так само хороша, як правда", - вважає письменник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ