Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Італійці відібрали у родини українських заробітчан дитину для медичних експериментів?

Правозахисники заявляють, що в Італії представники влади забрали у родини громадян України дворічну дитину, і просять МЗС України втрутитися в ситуацію.

Голова Італійського представництва центру впровадження програм ЮНЕСКО, голова Загальноукраїнського трудового руху Солідарність Віктор Горобчук просить Міністерство закордонних справ втрутитися в ситуацію з грубим порушенням прав родини українських робітників в Італії Наталії Шпачинської та Володимира Сергієнка, у яких 21 січня представники влади міста Вімарт (провінція Монца) в Італії без будь-якого попередження забрали дворічного сина Володимира. Про це він заявив сьогодні, 1 лютого, під час прес-конференції.

За словами Горобчука, проблеми навколо дворічного Володимира (громадянина України) виникли відразу після його народження 31 січня 2008 в клініці Мілана.

Як зазначив правозахисник, матері немовляти лікарі повідомили, що у хлопчика виявлена хвороба - фенілкетонурія. "Відразу після народження протягом 11 днів перебування в клініці в дитини почали брати кров і ставити якісь експерименти. Все це робилося без згоди батьків. Після неодноразових безрезультатних спроб отримати пояснення, які саме препарати використовуються для "лікування" їхньої дитини і чи є вони сертифікованими Міністерством охорони здоров'я, сім'ї прийняло рішення забрати дитину додому. Разом з тим батьки передали кров дитини на аналізи в українську клініку у Львові та Швейцарії. Діагноз не підтвердився ", - повідомив Горобчук.

Він зазначив, що після цього з боку правоохоронних органів Італії "почалися неодноразові спроби забрати дитину нібито для лікування хвороби". При цьому без участі батьків приймалися судові рішення на користь клініки, щоб забрати дитину для лікування.

"Звернення батьків з цього питання до керівництва українського консульства в Італії виявилося безрезультатним: консульство виявило повну бездіяльність, нейтральність у вирішенні цього питання, обравши позицію статиста", - зазначив Горобчук.

За його словами, результатом цього стало те, що 21 січня за рішенням чергового суду, про яке родині хлопчика нічого не було відомо, правоохоронні органи увірвалися в будинок, де проживала мати дитини, і силою відібрали у неї сина.

При цьому правозахисник звернув увагу на той факт, що мати хлопчика під час його нібито лікування не тільки не помітила покращень стану здоров'я, але, навпаки, виявила погіршення - у дитини з'явилася косоокість.

Виходячи з викладеного, Горобчук закликає МЗС та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніну Карпачову в терміновому порядку прийняти необхідні заходи. Зокрема, передати "ноту офіційним органам країни Італія щодо недопущення будь-яких експериментів над Сергієнком Володимиром до з'ясування всіх обставин; передати ноту керівництву країни Італія про неприпустимість подібних дій щодо українських громадян, які перебувають на заробітках в Італії, оскільки подібні випадки не поодинокі ; вжити необхідних заходів для повернення сина батькам", передає Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ