Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Італійці вивчатимуть причини найдинамічнішої за останніх 10 років імміґрації до Італії наших співвітчизників

17 червня 2006 року в Українському католицькому університеті відбудеться міжнародна наукова конференція „Українська імміґрація в новому європейському контексті: відносини між Італією та Україною” – повідомили у відділі інформації та зовнішніх зв’язків УКУ.
Конференція проводиться у рамках візиту в Україну італійської делегації, до складу якої входять представники державних структур Італії (CNEL), представники Церкви в Італії („Карітас”/”Міґрантес”) та української громадської організації Італії (Християнське Товариство Українців в Італії). Організовує візит Статистичне Досьє „Імміґрація”. Це третя після Польщі та Угорщини подорож, організована „Досьє” до країн Східної Європи.
Мета візиту – пізнати Україну, політичну, економічну та соціальну реальність, зрозуміти причини еміґрації, започаткувати контакти з представниками української влади, Церкви й „Карітасу” та сприяти поширенню в Україні інформації про реальну ситуацію імміґрантів у Італії.
До участі в конференції з українського боку запрошені представники УГКЦ як Церкви, яка найбільше заопікувалася українською імміґрацією в Італії, голови ОДА Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, міський голова Львова Андрій Садовий, представники місцевих осередків „Карітас-Україна”, громадських організацій, науковці, студенти. Про свою участь заявила також народний депутат України Оксана Білозір.
„Приїзд делегації в Україну спричинений тим, що італійська сторона усвідомила, що українська імміґрація в Італії стала однією із найбільших (четверта за величиною), – говорить випускниця УКУ, випускниця факультету суспільних наук (спеціалізація „соціологія”) Папського Ґригоріянського Університету (м. Рим) Наталя Шегда. – Українці в Італії на сьогодні є дуже вагомим соціальним фактором, який італійський уряд і відповідні державні та недержавні установи просто не можуть не враховувати”. Наталя Шегда свого часу провела соціологічне дослідження української імміґрації, дані якого були взяті до уваги у відповідному довіднику Статистичного Досьє „Імміґрація”. Саме вона, перебуваючи тепер на стажуванні у італійському „Карітасі”, стала співорганізатором конференції в УКУ за участю італійської делегації. „Італійська делегація бажає глибше ознайомитися з нашою країною, її культурою, звичаями, законами, проблемами, – додала п. Наталя Шегда. – До того ж, є чимало невирішених проблем, пов’язаних із українською імміграцією в Італії. Під час різних зустрічей, які ми запланували, зокрема, в українських міністерствах, старатимемося оптимально їх вирішити”.
Організатори конференції: Український Католицький Університет, Статистичне Досьє „Імміґрація”, „Карітас”-”Міґрантес” (Італія), Християнське Товариство Українців в Італії, за сприяння Національної Ради з економіки й праці Італії та „Карітасу України”.
У рамках конференції відбудеться відкриття фотовиставки італійського фотографа Луки Сінеркія “Життя українців у Римі” за участю автора, а також експозиція про українську імміґрацію в Італії, підготовлена українськими громадськими організаціями Італії.
За даними соціологічного дослідження “Стан сучасної української еміґрації в Італії” (Християнське Товариство Українців в Італії, 2003), після останньої легалізації 2002 року кількість українців, законно присутніх на території Італії, збільшилась майже вдесятеро: з 14035 до 112802. На 90% українська імміґрація в Італії є жіночою. Середній вік цих жінок – 45 років. Попри наявність вихідців зі всіх областей України без винятку, беззаперечним лідером є Західна Україна: Львівська обл. – 41,8%, Тернопільська – 16,7%, Івано-Франківська – 11,5%, Чернівецька – 10,8%.
64,3% українських імміґрантів є одруженими, тобто, виїхавши в Італію, віддалились від своїх сімей. 90,4% мають дітей, з яких лише 5,5% перебувають із батьками в Італії.
За освітою вихідці з України розподілились так: середня – 14,2%; середня спеціальна – 49,3%; вища – 36,5%; це здебільшого педагоги, економісти та бухгалтери, працівники медичної сфери й торгівлі, вихідці зі сільськогосподарського сектору тощо.
Щодо трудової зайнятості українців в Італії, то 64,1% доглядають за хворими та перестарілими, 6,4% – працюють нянями з дітьми в італійських родинах, 18,5% –домогосподині, 2% – працюють в сільському господарстві, 1,8 – в сфері обслуговування, 2,6% – в промисловості та 4,6% – зайняті в інших сферах.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ