Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Іван Вакарчук закликає створити на базі ЛНУ імені Івана Франка Форум українських і польських інтелектуалів

Іван Вакарчук, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, звернувся з відкритим листом до української та польської інтелігенції. Текст листа подаємо повністю:

„Європейські прагнення України потребують глибокого аналізу нашого історичного минулого і панорамного наукового бачення нашого майбутнього в умовах глобалізаційних процесів з їхньою тенденцією до “перемішування” націй, культур, релігій і ментальностей, що викликає в кожній людині природну тривогу втратити свою національну ідентичність та індивідуальну свободу.
Політики мають, як правило, обмаль часу для реалізації задекларованих перед суспільством зобов’язань, і часто їхні рішення ґрунтуються на мерехтливому, інтуїтивному, “пробно-помилковому” підході в ситуативному форматі, а не на глибокому науковому аналізі усіх чинників і складових суспільних явищ. Та й ставлення влади до “дивакуватих” вчених і “богемних” інтелектуалів, насправді обдарованих умінням глибоко аналізувати,  часто є лише “вдавано захопленим”. Поруч із науковим супроводом механізмів прийняття рішень є також інші ефективні засоби потужного впливу на суспільство – це активні, згармонізовані зусилля відомих і яскравих людей, представників різних ділянок людської діяльності, інтелектуалів, які мають за собою видатні наукові і творчі здобутки, які захищають національні інтереси свого народу і з розумінням ставляться до національних інтересів інших народів, людей, що живуть поза страхом і обережністю “не нашкодити собі” і відкрито декларують свої відповіді на складні запитання-виклики та ставлять власні запитання урядам і суспільству, – тобто людей, яких називають сумлінням нації. Привести до резонансного ефекту їхні зусилля зможе, на мій погляд, Форум інтелектуалів – творчих представників різних наук і мистецтв, людей, не заангажованих ані в політичній, ані в державницькій діяльності, які, крім природних моральних зобов’язань, не обмежені ні “клубними присягами”, ні набутими в минулому штивними лінійками вимірювання суспільних явищ.
Реалізація інтегрування України в європейське життя значною мірою залежить від наших стосунків з Польщею, яка в теперішній історії неодноразово демонструвала прихильне ставлення до України і як держава, що першою юридично визнала нашу незалежність, і як стратегічний партнер, що адвокатує нам у просуванні до європейських структур. Особливу прихильність і підтримку ми відчували під час Помаранчевої революції. Видається, що нинішній момент наших взаємин потребує подальшого конструювання міждержавних стосунків з відкритими, прозорими і зрозумілими для всіх кроками не лише урядів і політичних лідерів. Трансформувати тло стосунків між нашими народами і перевести їх на сучасні, якісно нові виміри дав би змогу саме Форум українських і польських інтелектуалів. Інтелектуали з їхнім відчуттям усіх тонкощів розуму і душі людини зможуть запропонувати несподівані, нестандартні і сміливі рецепти для творення майбутнього наших народів.
Як громадянин України, маючи повноваження лише від власного  сумління і не відбираючи ініціативи від будь-кого і на будь-що, я звертаюся зараз  саме до таких людей з України і Польщі:
“Засвідчую Вам свою глибоку повагу в щасливій надії, що більшість із Вас відчуває потребу свого серця докласти і свої зусилля до паритетної  “інвентаризації” наших проблемних питань, до здійснення просвітницької місії та вироблення пропозицій для творення у нових вимірах стосунків між нашими народами на різних рівнях і зрізах, від побутових до державних, і ласкаво запрошую Вас започаткувати у стінах Львівського національного університету імені Івана Франка “Форум українських і польських інтелектуалів. Погляд у майбутнє”, діяльність якого слугувала б прикладом того, як потрібно творити і для теперішнього, і для майбутніх поколінь нове життя, гідне призначення Людини”. Повідомив Центр громадських зв’язків ЛНУ ім. Івана Франка.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ