Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Івано-Франківська обласна рада закликали Януковича не забирати у Шухевича і Бандери «Героя України»

Cьогодні,15 березня, 37 сесія Івано-Франківської обласної ради публічно звернулася до Президента України Віктора Януковича щодо неприпустимості відміни Указів Президента України Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу і Провіднику ОУН Степану Бандері. “Враховуючи Ваші заяви про наміри об'єднати український народ, вважаємо, що Україну згуртує правда про всіх, хто воював і боровся за її незалежність,– йдеться у зверненні.-Івано-Франківська обласна рада всіма конституційними методами буде утверджувати історичну справедливість”. Про це повідомили у прес-службі голови облради.

 

“Івано-Франківська обласна рада стурбована дискусіями навколо указів Президента України Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу та Провіднику ОУН Степанові Бандері, що набули міжнародного масштабу,- йдеться у зверненні.-З тривогою сприймаємо Вашу заяву на зустрічі з керівництвом Російської Федерації про наміри відмінити згадані укази саме до 9 травня 2010 року, коли буде відзначатися 65-а річниця перемоги на гітлерівським нацизмом та його союзниками у Другій світовій війні.

 

Степан Бандера та Роман Шухевич, як і багато інших українців, боролися та загинули за незалежність України, тому завжди залишаться героями в народній пам'яті українців. Вони воювали за нашу свободу проти нацизму і комунізму. Ані Брюссель, ані Москва, ані Варшава не мають права вказувати, хто в Україні є національним героєм. Це є виключне право українців.

 

Наша земля ще й досі стогне від кривавих злочинів нацистів і комуністів, які засуджені світовою спільнотою. Немає родини, яка б у ті часи не втратила рідних. Майже півтора мільйона українців було вивезено на каторгу до Сибіру. Збройна боротьба проти репресій стала єдиним способом захистити мирне населення.

Ми повинні пам'ятати, що країна, яка не шанує своїх героїв, ніколи не матиме майбутнього.

 

Укази Віктора Ющенка базуються на відкритих і доступних архівних документах, на численних зверненнях громадян, громадських і політичних організацій та місцевих рад.

 

У свій час за власну незалежність боролися всі народи. До прикладу, Польща не питала чиєїсь думки, героїзуючи Армію Крайову. Слід також згадати висловлювання Шарля де Голля стовно Української Повстанської Армії: “Якби у мене була така армія як УПА, то німецький чобіт не топтав би Францію”.

 

Звернення про відміну цих указів грунтуються на тоталітарно-совєцьких стереотипах. Яскравим прикладом розвінчення відвертої комуністичної брехні є рішення Печерського районного суду Києва, прийняте 14 січня цього року, яким задоволено позов дітей Романа Шухевича до очільника комуністів щодо поширеної ним у 2007 році неправдивої інформації про те, що нібито Гітлер вручав Роману Шухевичу німецькі нагороди. Під час судового розгляду ні він, ні його представники не змогли надати жодних доказів того, що така подія справді була. Суд зобов'язав П. Симоненка “на найближчому з моменту набрання законної сили рішення суду пленарному засіданні Верховної Ради України спростувати поширену ним недостовірну інформацію про Романа Шухевича”. Проте це П. Симоненком не зроблено й досі.

 

Ми розуміємо Ваше прагнення встановити добросусідські стосунки з Євросоюзом та Росією. Однак вони повинні грунтуватися на взаємній повазі, а не на поступках України своїм сусідам всупереч національним інтересам.

 

Ми поважаємо право сусідніх суверенних держав і вимагаємо такої ж поваги до нашої суверенності, в тому числі і нашого права самим визначати трактування своєї історії і давати оцінку своїм історичним постатям.

 

Не сприймаємо також те, що з боку держав, які протягом певного історичного періоду окуповували українські землі, здійснюється намагання втрутитися у винятково внутрішні справи суверенної Української держави.

 

Враховуючи Ваші заяви про наміри об'єднати український народ, вважаємо, що Україну згуртує правда про всіх, хто воював і боровся за її незалежність.

 

Переконані, що Ви, як Президент України, докладете усіх зусиль задля донесення історичної правди до кожного громадянина нашої держави, що дасть змогу подолати постсовєцьке мислення і таким чином зміцнить націю, яка буде рівноправною серед європейських та світових народів, та утвердить авторитет Президента великої держави.

 

Зі свого боку заявляємо, що Івано-Франківська обласна рада всіма конституційними методами буде утверджувати історичну справедливість», – сказано у заяві.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ