Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Івано-Франківська облрада вимагає від Європарламенту переглянути Резолюцію по Бандері

Учора, 3 березня, скликана з ініцативи фракції «Наша Україна» позачергова 36 сесія Івано-Франківської обласної ради звернулася до Європейського парламенту з проханням переглянути відому резолюцію в частині пункту 20, який засуджує Указ президента України Віктора Ющенка про присвоєння Голові Проводу ОУН Степанові Бандері звання Героя України (посмертно) і рекомендує новому українському керівництву переглянути рішення свого попередника. Про це власкору Галінфо повідомили у прес-службі Івано-Франківської обласної ради.

 

«...В цьому офіційному документі вищого законодавчого органу Європейського Союзу Степана Бандеру безпідставно названо колабораціоністом під час Другої світової війни, -йдеться у одноголосно прийнятому зверненні. - Вважаємо, що рішення Європарламенту позбавлене серйозного історичного підґрунтя і базується на наклепі про так звану «співпрацю» ОУН з нацистською Німеччиною, яким свого часу комуністична пропаганда таврувала український національно-визвольний рух часів Другої світової війни. Це твердження є вкрай цинічним, адже Степан Бандера з початку липня 1941 року по жовтень 1944 року був в'язнем гітлерівського концентраційного табору Заксенхаузен, а два його брати замордовані в Освєнцімі. Тим більше дивним є засудження лідера українського національно-визвольного руху, одного з найвизначніших борців проти нацизму і комунізму у світовому вимірі, на фоні того, що Рада Європи засудила злочини цих тоталітарних режимів.

Дивним є той факт, що Європарламент ставить під сумнів рішення Нюрнберзького процесу, на якому були названі злочинці та колабораціоністи і було визначене саме поняття «колабораціонізму». Ні Степан Бандера, ні очолювана ним Організація Українських Націоналістів, ні Українська Повстанська Армія не підпадають під поняття «колабораціонізму», означене на Нюрнберзькому процесі.

Загальновідомим є той факт, що, довідавшись про Акт проголошення відновлення незалежності України від 30 червня 1941 року, який був ініційований Бандерою, Гітлер негайно видав наказ знищити цей рух: «Незаперечно встановлено, що рух Бандери готує повстання у Рейхскомісаріаті (Україна), мета якого - створення незалежної України. Всі активісти руху Бандери повинні бути негайно арештовані і після ґрунтовного допиту таємно знищені як грабіжники». (International Military Tribunal (IMT) Der Prozess gegen die Hauptkriegsverbrecher vor dem Internationalen Militargerichtshof. - Nurnberg, 1945-1946, 42 томи. /014-USSR (№ 7) XXXIX, С.269-270). Інший документ нацистської Німеччини - «Звіт (таємний) про події в Україні» - містив повідомлення ч. 26 від 23.10.1942 р.: «Організація Бандери зайняла явно бойове становище проти Німеччини і змагає всіма засобами, включно зі збройною боротьбою, до відновлення самостійности України».

Яскравим прикладом боротьби ОУН проти нацизму та відсутності «співпраці» ОУН і нацистської Німеччини став той факт, що свідома європейська громадськість висловила своє співчуття у зв'язку з вбивством 15 жовтня 1959 року агентом КГБ Сташинським лідера ОУН Степана Бандери.

Івано-Франківська обласна рада, як повноважний представницький орган місцевого самоврядування області, де народився, навчався, одержав батьківське виховання та сформував свій національний світогляд Степан Бандера, у свій час виступала ініціатором присвоєння йому звання Героя України. Це рішення базувалося на грунтовному вивченні ролі Степана Бандери в національно-визволНа підставі вищесказаного, івано-Франківська обласна рада вважає, що Резолюція Європейського Парламенту в частині пункту, що стосується присвоєєня Степанові Бандері звання Героя України грунтується на стереотипах, свідомо сформованих тоталітарним режимом СРСР з метою дискредитації укораїнського національно-визвольного руху і не враховує сучасних історичних досліджкень».

На думку депутатів обласної ради Івано-Франківщини, «рішення найвищого законодавчого органу Об'єднаної Європи повинно базуватися виключно на об'єктивних історичних фактах»

Прийняттю згаданого Звернення до Європарламенту передували виступи на сесії місцевих науковців - кандидата історичних наук, в.о директора науково-дослідного центру «Дослідження українського національно-визвольного руху» при Інституті історії і політології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Миколи Вітенка та кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України цього ж вишу Тамари Галицької.

Як зазначили науковці: якщо будуть опубліковані усі джерела з архівів СБУ, тоді конфліктів щодо постаті Степана Бандери, як символа українського національно-визвольного руху не буде, «тому що це видно зі сторінок документів, в тому числі радянських».

Відповідно до рішення позачергової 36 сесії Івано-Франківської облради прийняте звернення буде відправлено Президенту України Віктору Януковичу, Верховній Раді України, МЗС України, посольствам європейських країн в Україні, депутатам ВРУ від Прикарпаття, а також в обласні ради.

За словами голови обласної ради Ігоря Олійника, Івано-Франківщина сподівається, що окрім Львівської і Тернопільської обласних рад, які з цього ж приводу також звернулися до Європарламенту, відповідні звернення приймуть колеги з Волинської та Рівненської обласних рад.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ