Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Із Межигір’я важко боротися з корупцією, - Гриценко

Янукович та його команда не збираються боротися з корупцією, вважає Анатолій Гриценко. Про це лідер партії «Громадянська позиція», голова Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони заявив під час інтернет-конференції на сайті ЛІГА. Про це повідолмила прес-служба нардепа.

На думку Гриценка, боротися з корупцією треба по чотирьох напрямках.«Перше: жодної недоторканості ні для кого, - ні для президента, ні для депутатів, ні для суддів. Вчинив кримінальний злочин – сидітимеш за гратами, незалежно від посади.Друге: декларація не лише доходів, а і витрат кожного посадовця, без виключення. А головне – і членів його сім’ї.Третє: жорстка кримінальна відповідальність за корупцію і хабарництво – аж до пожиттєвого ув’язнення без права амністії.І четверте, найбільш важливе з точки зору запобігання корупції, її системного викорінення: позбавити державу і державних чиновників хабароємних функцій».

Чинний президент діє протилежним чином. Гриценко нагадав, що за часів перебування Партії регіонів в опозиції у парламенті був зареєстрований законопроект Януковича-Лавриновича, який пропонував позбавити недоторканності депутатів і президента. «Але коли Янукович став Президентом, то підконтрольний йому Конституційний Суд виголосив рішення, мовляв, з депутатів можна зняти недоторканність, а от з Президента – ні. Вам усе зрозуміло?», - коментує Гриценко.

Він також звернув увагу на те, що коли Янукович став президентом, він скасував закон, прийнятий ще у 2009 році, який вимагав від чиновників декларувати витрати свої і членів своїх сімей. Гриценко зауважив, що парламентська більшість провалила внесений ним законопроект  про кардинальне підвищення відповідальності за хабарництво.

Так само більшість не дала прийняти законопроекти Гриценка, спрямовані на обмеження хабароємних функцій держави: скасування державного техогляду приватного транспорту, обмеження позапланових перевірок бізнесу, боротьбу із зловживаннями у сфері ліцензування різних видів підприємницької діяльності тощо.

Маючи сильну владу, президент не використовує її на те, щоб зупинити корупцію і розкрадання державних коштів, хоча сам факт існування корупції визнає. Гриценко процитував Януковича, який на засіданні Національної економічної ради заявив, що сьогодні в країні розкрадається 20% ВВП. Азаров вважає, що реальна цифра ще більша. «Обсяг річного ВВП України сягає одного трильйона гривень», - пояснив Гриценко.

Він також підкреслив, що «закон збереження ніхто не скасовував. І якщо десь зникло, у когось вкрали, то в когось іншого з’явилося». Але підконтрольні Президенту органи  шукають злодіїв лише серед представників минулого уряду.

«Із Межигір’я важко боротися з корупцією. Будучи мільярдером, важко знайти баланс між державним і приватним інтересом, якщо ти працюєш міністром або віце-прем’єром», - констатував Гриценко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ