Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кабінет Міністрів України пропонує надати НАТО право на використання транспортної авіації для навчань та операцій

Уряд подав на ратифікацію до Верховної Ради Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України і Верховним головнокомандуванням Об’єднаних Збройних Сил НАТО з питань трансформації та Верховним головнокомандуванням Об’єднаних Збройних Сил НАТО в Європі щодо використання стратегічної транспортної авіації України в операціях та навчаннях НАТО. Про це повідомили у прес-службі Кабінету Міністрів України.

 У разі набуття Меморандумом чинності, будуть створені правові підстави для використання Альянсом стратегічної транспортної авіації України. Це, зокрема, забезпечить значні фінансові надходження до Державного бюджету за користування нашими літаками в операціях та навчаннях НАТО.
 Як відзначив начальник прес-центру ЗОК Олександр Поронюк, державне підприємство Міністерства оборони України «Українська Авіаційна Транспортна Компанія» зацікавлене у тому, щоб його послугами активно користувалися. Тим більше, це підприємство себе добре зарекомендувало під час транспортування миротворчого контингенту при участі українських військовиків у операціях в „гарячих точках” планети. Зазначений Меморандум є рамковим, політичним документом, який визначає лише загальні принципи та засади надання нашою державою стратегічної транспортної авіації. Конкретні механізми будуть міститися у окремих двосторонніх угодах України з державами-членами та державами-партнерами Альянсу. При цьому Україна залишає за собою право відмовити на запит НАТО, виходячи із власних національних інтересів.Україна - одна з небагатьох країн світу, яка володіє потужною транспортною авіацією. Зокрема, на міжнародному ринку великий попит мають наші „повітряні ваговози” Ан-124 „Руслан”, які можуть доставляти у будь-які куточки планети рекордні вантажі масою до 150 тонн.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ