Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кабінет міністрів України пропонує позбавити експортних субсидій національних виробників молочної продукції

Кабінет міністрів України у законопроекті, поданому вчора, 26 жовтня, пропонує адаптувати національних виробників молока та молочних продуктів до  перспективи вступу у СОТ методом скасування експортних субсидій на молоко та молочну продукцію та квотування обсягів виробництва та продажу молока. Про це інформує офіційний сайт Верховної Ради України.
Проектом Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про молоко та молочні продукти" передбачено внесення змін до чинного Закону України щодо:
скасування експортних субсидій на молоко та молочну продукцію, (абзац 5 частина перша статті 16) та квотування обсягів виробництва та продажу молока (стаття 18). Субсидування експорту будь-якої продукції заборонено в рамках СОТ. Встановлення квот розцінюється СОТ, як обмеження у торговельних відносинах. При цьому слід зазначити, що запровадження квоти сільськогосподарським підприємствам на виробництво та продаж молока переробним підприємствам на сьогодні є передчасним, оскільки обсяги його виробництва сільгосппідприємствами у 2 рази менші, ніж попит переробних підприємств на нього;
вилучення положень щодо ціноутворення у сфері виробництва молока, молочної сировини та молочної продукції (стаття 17), оскільки відповідні питання врегульовані законами України “Про державну підтримку сільського господарства України" та “Про ціни і ціноутворення";
вилучення статті 19, якою передбачається створення Фонду сприяння розвитку ринку молока і молочної продукції, внески до якого повинні сплачуватися суб'єктами господарювання, які виробляють та перероблюють молоко, як такої, що створює передумови для зростання собівартості виробництва молока і молочної продукції.
Слід також зазначити, що вилучення положень щодо підтримки експорту, квотування виробництва молока, створення фонду сприяння розвитку молока не узгоджуються із Законом України “Про державну підтримку сільського господарства України", який є рамковим законом, що визначає основи державної політики в аграрній сфері.
Прийняття закону дозволить врегулювати проблемні питання переговорного процесу щодо вступу України до Світової організації торгівлі, що в свою чергу сприятиме забезпеченню вступу України до цієї організації. Це також забезпечить більш широкі можливості виходу українських товаровиробників на світові ринки та зменшить адміністративне втручання у сферу виробництва та реалізації молока і молочної продукції.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ