Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кабмін пропонує парламенту ухвалити нову редакцію закону про вищу освіту

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді ухвалити нову редакцію закону про вищу освіту. Відповідний законопроект зареєстрований у парламенті 28 грудня 2011 року.

У пояснювальній записці йдеться, що проект нової редакції закону, порівняно з чинною, «враховує сучасні параметри розвитку вищої освіти». Так, у законопроекті точніше визначена сфера дії закону, зокрема, зазначено, що «права вищого навчального закладу, передбачені цим законом, що визначають його автономію, не можуть бути обмежені іншими законами».

Загалом розширення автономії вищих навчальних закладів у проекті визначено як головну засаду державної політики у сфері вищої освіти.

Відповідно до проекту, звужено систему державних органів, що мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади (такими визначено Генеральну прокуратуру України, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки України, Адміністрацію Державної прикордонної служби України, інші центральні органи виконавчої влади, що мають у підпорядкуванні мистецькі вищі навчальні заклади та вищі військові навчальні заклади (вищі навчальні заклади з особливими умовами навчання)).

Згідно з пояснювальною запискою, новий закон передбачає демократизацію управління вищими навчальними закладами, а структура вищої освіти «адаптована до Європейського простору вищої освіти, що закладає умови для полегшення визнання дипломів, академічної та професійної мобільності, реалізації можливості освіти впродовж життя».

У законопроекті також закріплено, що розмір академічної, соціальної стипендії студента не може бути менше прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць.

Також установлено, що розмір плати за навчання для осіб, які навчаються на платній основі, не може змінюватися протягом строку укладеного договору.

radiosvoboda

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ