Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кабмін затвердив макропоказники на 2013 рік: зростання ВВП 3,4%, інфляція - 4,8%

Уряд України прогнозує у 2013 році прискорення зростання валового внутрішнього продукту до 3,4% при збільшенні інфляції до 4,8%, повідомив міністр перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта.

«Сьогодні на засіданні було затверджено макропрогноз на наступний рік: зростання ВВП — 3,4%, інфляція річна — 4,8%», — сказав він журналістам за підсумками засідання Кабінету міністрів у Києві 28 листопада.

Максюта уточнив, що уряд прогнозує розмір номінального ВВП у 2013 році на рівні 1576 млрд грн.

Напередодні прем'єр-міністр Микола Азаров зазначив, що через погіршення світової кон'юнктури в 2012 році зростання українському економіки виявиться набагато меншим, ніж планувалося. «Ми орієнтувалися на економічне зростання (у 2012 році) приблизно 3,5%. Добре, якщо матимемо плюс після завершення року», — сказав глава уряду.

При цьому, коментуючи підготовку макропрогнозу на 2013 рік, Азаров 23 листопада повідомив, що уряд завершує відповідні консультації з Міжнародним валютним фондом (МВФ), однак сам глава уряду розраховує на зростання ВВП близько 3%. «При оптимістичних ситуаціях може бути більше. У разі, якщо кон'юнктура світових ринків не зміниться на краще, а буде такою, як зараз, то буде менше трохи — може 2,4-2,5%», — сказав прем'єр менше тижня тому.

Як повідомлялося з посиланням на дані Держстату, ВВП України в третьому кварталі 2012 року впав на 1,3% порівняно з третім кварталом 2011 року, тоді як у першому кварталі зростання склало 2%, у другому — 3%. На думку більшості економістів, в четвертому кварталі поточного року економіка країни продовжить падіння.

Уряд заклав у держбюджет-2012 прогноз зростання реального ВВП на 3,9% і з урахуванням прогнозної інфляції 7,9% оцінював номінальний ВВП в 1500 млрд грн. За підсумками січня-жовтня замість інфляції зафіксовано дефляцію 0,3%. При цьому дотепер цей макропрогноз-2012 офіційно не переглядався.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ