Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Калуш став зовною надзвичайної екологічної ситуації: Дністру загрожує масштабне отруєння

Верховна Рада затвердила указ президента про оголошення території міста Калуш та прилеглих сіл зоною надзвичайної екологічної ситуації.Відповідний законопроект підтримали 392 народні депутати.

Згідно з пояснювальною запискою, у Калуському районі Івано-Франківської області було порушено екологічну рівновагу в товщі гірських порід Калуш-Голинського родовища калійних солей.

Це спричинило численні провали земної поверхні над площею шахтних полів у Калуші, руйнування будинків і комунікацій, засолення водоносних горизонтів у цьому місті та селах Кропивник і Сівка-Калуська.

Мер міста Калуш Ігор Насалик під час виступу в Верховній Раді повідомив, що "минулого року в Калуші утворилася воронка розміром з футбольне поле і глибиною 25 м".

"За прогнозами МНС, найближчого року є ймовірність утворення до ста таких воронок. На їх території проживає більше як 5 тисяч людей", - додав він.

Другою загрозою, за словами мера, є стан на хвостосховищі № 2 Калуш-Голинського родовища калійних солей, в якому зберігається понад 10 млн. куб. м відходів, де внаслідок опадів стрімко зростає рівень висококонцентрованих розсолів калійних солей.

"Те, що дамба прорветься, це вже питання часу. При її прориві буде знищено близько 6 хімічних підприємств та житловий масив міста", - попередив Насалик.

"Більше як 10,5 млн. хімічних відходів потрапить через річку Лімниця до Дністра і його береги стануть неможливими для водозабору", - додав він.

У районі відбувається порушення цілісності захоронення близько 50% наявних на території України небезпечних відходів, віднесених до І класу небезпеки, що спричиняє забруднення повітря, ґрунтів і водоносних горизонтів у басейні Лімниці, яка впадає в Дністер.

Під час обговорення одні депутати пропонували ухвалити закон в першому читанні, інші попереджали, що "весна не чекатиме" відкладення закону до розгляду. Перший віце-спікер Олександр Лавринович повідомив, що указ президента має бути ухвалений в цілому.

Згідно з ухваленим законом, зона надзвичайної екологічної ситуації оголошена в межах територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська на строк 90 днів за пропозицією РНБО.

Усього на забезпечення указу президента Верховна Рада виділила 560 млн. 807 тисяч гривень з держбюджету. Близько 345 млн. гривень планується для добровільного відселення людей з території просідання земної поверхні, - Українська правда.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ