Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Канадський прем’єр: Голодомором хотіли притіснити національну свідомість

Прем'єр-міністр Канади Стівен Гарпер вважає, що Голодомор був влаштований з метою притіснити українську національну свідомість. Про це йдеться в його зверненні з нагоди 79 роковин Голодомору, оприлюдненому на офіційному сайті прем'єра Канади, повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

"Цієї суботи я запрошую всіх канадців вшанувати пам'ять мільйонів чоловіків, жінок і дітей – в основному, йдеться про українців, але також про казахів та росіян, – які загинули під час Голодомору-геноциду 1932-1933 років, вчиненого варварським комуністичним режимом Йосипа Сталіна", – заявив очільник Канадського уряду.

На його думку, "відправляючи політичних лідерів, духовенство та науковців у концтабори, безжально позбавляючи невинних сімей продуктів рослинництва і тваринництва, необхідних для виживання, "совєти" прагнули притіснити українську національну свідомість".

"Але дух українського народу нездоланний. Його сини й дочки вистояли під час цих та інших темних часів для того, щоб стати на ноги і зрештою скинути радянські кайдани, борючись за цінності, які ми шануємо сьогодні: свободу, демократію, права людини і верховенство закону", – йдеться у звернені.

За словами Гарпера, Канада пишається тим фактом, що має понад мільйон громадян українського походження.

"Багато з них втратили своїх близьких під час цього жорстокого акту злоби, Голодомору. Наш уряд визнає ці втрати. У 2008 році Канада стала першою країною, яка визнала цю ганебну сторінку в історії людства як акт геноциду, а крім того, була першою західною країною, котра визнала незалежність України", - сказав він.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ