Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Канівець: Україна не може обмежувати виборче право кожного десятого виборця

Олег Канівець та Андрій Шевченко зареєстрували поправку до «євроінтеграційного» законопроекту Єфремова-Олійника № 3396 щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів. Депутати від опозиції пропонують вилучити із законопроекту дискримінаційні норми щодо обмеження виборчих прав мільйонів українців, які перебувають за кордоном. Повідомила прес-служба народного депутата.

«За цим законопроектом українці, що на день виборів тимчасово проживають за кордоном або перебувають за межами виборчого округу (наприклад, на лікуванні чи у відрядженні) позбавляються права брати участь у голосуванні в одномандатних виборчих округах. В таких громадян просто забирають право голосувати за кандидатів-мажоритарників. До речі, Головне науково-експертне управління Верховної Ради вказує на цю норму як на один з недоліків законопроекту регіоналів» – каже Олег Канівець.

«Існування цих норм є прямим порушенням 22 і 70 статей Конституції України й обмеженням рівного використання виборчих прав всіма українськими громадянами. Адже Конституція говорить, що «не мають права голосу тільки ті громадяни, яких визнано судом недієздатними». Українські трудові мігранти не є недієздатними! Своїми поправками ми хочемо зняти антиконституційні рамки, що звужують або обмежують виборчі права трудових мігрантів», – заявляє парламентар.

Народний депутат наголошує й на тому, що на сьогоднішній день за кордоном проживає більше 2 мільйонів українців. За неофіційними ж даними ця цифра набагато більша. Деякі експерти говорять й про 10% таких українських виборців. «Українські трудові мігранти – це величезна спільнота виборців! І ми не можемо обмежувати їх виборчі права. Звісно, що для підписання угоди про асоціацію з ЄС, ми підтримаємо законопроект, навіть якщо він і не враховуватиме наших зауважень. Однак, таким чином ми хочемо позначити суттєву прогалину в виборчому законодавстві, і найближчим часом напрацювати пакет змін до законодавства щодо прав українських мігрантів», – зазначає Канівець.

Окрім того, парламентарі зареєстрували поправку щодо термінів введення цього законопроекту в дію. «Сьогодні вже розпочались вибори в 5 проблемних округах – відбувається реєстрація кандидатів, агітація. Регіонали пропонують вводити цей законопроект в дію наступного дня після опублікування. Якщо йти за їх логікою, то виникне ситуація, коли вибори у 5 округах розпочались за одними правилами, а результати будуть встановлюватись за іншими. Це неправильно. Тому ми пропонуємо іншу дату – 1 січня 2014 року: 15 грудня – день голосування і ще 15 днів на встановлення результатів виборів».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ