Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Картопля на Львівщині дорожчає через пальне, міндобрива та Податковий кодекс

На Львівщині протягом 2010 року ціни на продукти плодоовочевої групи підвищилися приблизно на 30 %. Найбільше подорожчали капуста та картопля, зафіксовано підвищення ціни на цибулю. Про це в коментарі Гал-інфо повідомив експерт агроринку Іван Стефанишин.

Водночас, додав він, практично не змінилися  порівняно з попереднім роком ціни на моркву та буряк.

Що стосується фруктів, то суттєво подорожчали банани – приблизно на 67%, – та цитрусові.

Вартість решти овочів та фруктів залишається стабільною. «Ми очікуємо збільшення поставок овочів, тому найближчим часом цінова ситуація стабілізується», – додав експерт.

Основна причина подорожчання овочів – зростання собівартості. Що стосується картоплі, то на її ціну найбільше вплинули вартість пального, мінеральних добрив, енергоресурсів, підвищення банківських ставок.

Крім того, експерт не відкидає і певний спекулятивний момент. «Йдеться про так звану інфляцію очікування. Перед сплатою податків за січень по новому Податковому кодексу окремі представники бізнесу цю сплати заганяють в ціну», – сказав Стефанишин.

Свій вплив на формування ціни має і відсутність належної інфраструктури для зберігання овочів.

«Проблеми з інфраструктурою вирішуються за рахунок бізнесу, і це має вплив на ціну. Це так званий інфорастуктурний податок. Однак в наступному році ситуація покращиться. Приватний бізнес займається побудовою сховищ, холодильників. Я думаю, що ми будемо забезпечені сховищами десь на 15%. На Львівщині діє програма данського уряду, яка передбачає будівництво таких сховищ через гранти», – зазначив експерт. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ