Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Картини у безпеці, а де вони будуть висіти – подумаємо, – Костюк

Ніякої передачі картин на сьогодні не відбувається, – запевнив нині, 31 травня, під час брифінгу голова Львівської ОДА Михайло Костюк. Так він прокоментував інформацію про те, що начебто чотири (за іншими даним – дві) масштабні полотна з Львівської галереї мистецтв хочуть передати на тимчасове зберігання у костел до Жовкви.

«Картини відновлені польською стороною (дві з чотирьох), однак поки не мають виставкового формату. Вони змотані у валок й зберігаються в Олеському замку»,– наголосив Михайло Костюк.

За його словами, їхнім історичним місце перебування був жовківський костел. «Тому питання не в тому, щоб от, мовляв, взяти й передати. Питання в тому, чи картини повинні були саме там»,– зазначив він.

«Рівень уваги до картин великий. Я, як представник Президента в регіоні, точно стоятиму на засадах толерантності та уваги до цього проекту. Але в першу чергу варто дбати про безпеку та доступністьцих полотен. А те, пасує чи не пасує бути картинам в костелі,в ході дискусій вирішимо»,– наголосив голова Львівської ОДА.

Він запевнив, що нині жодної тривоги щодо збереженості картин нема.

Як повідомлялось, з ініціативою передати картини виступили поляки. А загалом гала довкола картин зчинився через те, що поширилась інформація, що начебто завтра, 1 червня, у Жовкві має відбутися польсько-українська нарада за участі міністра культури Михайла Кулиняка. Серед іншого мали б обговорити і проект з передачі картин. Чи буде нараді чи – поки офіційної інформації нема.

Додамо, що насамперед йдеться про картини «Битва під Віднем» (8 х7 м) та «Битва під Парканами» (9 х 8 м), які датовані 17 ст. (Саме їх реставрували поляки). Коли говорять про чотири картини, то, вочевидь, мають на увазі картини «Битва під Хотином» та «Битва під Клушино». (Свого часу їх реставрували працівники Львівської картинної галереї).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ