Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Каськів відреагував на скандальну ситуацію з іспанськими партнерами з LNG-терміналу

Голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів сьогодні, 28 листопада, прокоментував ситуацію навколо старту будівництва LNG-терміналу.

Зокрема,як йдеться в повідомленні його відомства, чиновник "досі сподівається", що причиною оприлюдненої в ЗМІ інформації є технічні неув'язки. Наразі агентство проводить відповідні консультації.

"Але якщо Gas Natural Fenosa дійсно прийняла рішення не брати участі у проекті, то ми з повагою поставимося до нього, оскільки розуміємо, що воно могло бути прийняте в умовах зрозумілого тиску", - сказав Каськів.

При цьому він запевнив, що у його відомства є на руках підписаний текст угоди Про співробітництво між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України та компанією Gas Natural Fenosa.

По-друге,впевнений чиновник, в інтернеті розміщена недостовірна інформація, що компаніяGas Natural Fenosa "нічого не знає про цей проект", оскільки саме підрозділ Gas Natural Fenosa Engineering (Socoin) здійснював розробку ТЕО проекту, згідно з підписаним 10 жовтня 2011 року контрактом.

І третій факт, який наводить Каськів, директор Gas Natural Europe з Німеччини Томас Раукауф і Джорді Сарда Бонвеї, підпис якого і стоїть під угодою, брали безпосередню участь у координаційній зустрічі 7 компаній - потенційних партнерів проекту 15 вересня в Ялті.

"Тоді,зокрема, і обговорювалося підписання такої угоди. Це документальний факт. У будь-якому випадку, можлива відмова іспанської компанії від участі в проекті принципового значення мати не буде. Тим більше, що підписана угода не передбачає ніякого ексклюзиву перед іншими партнерами проекту", повідомив Каськів.

За його словами, головне, що проект перейшов на технічну стадію реалізації, і, як він запевняє, вже почалося практичне будівництво та процес, в результаті якого буде доставлена ​​морська платформа на чорноморське узбережжя України.

Як повідомлялося, Україна, спрагла знизити залежність від дорогих поставок російського газу, заявила 26 листопада, що Іспанія допоможе їй в реалізації стратегічного проекту, побудувавши термінал для приймання скрапленого природного газу вартістю понад 700 млн євро.

Однак,як передає сьогодні агентство Reuters, незабаром з'ясувалося, що представник Іспанії, який підписав документ у присутності українського прем'єр-міністра -якийсь Хорді Сарда Бонвеї - не має відношення до компанії Gas Natural SDG,названої майбутнім оператором терміналу, а сама компанія заявила, що не підписувала жодних контрактів.

Нагадаємо,що Держінвестпроект очолює Владислав Каськів, який у часи скандальних президентських виборів 2004-го був одним з головних активістів Помаранчевої революції, однак після приходу у владу Януковича примкнув до його команди.

До теперішнього часу відомство Каськіва займалося тим, що проводило у всіляких куточках світу так зване роуд-шоу українських інвестиційних проектів - десятки масштабних затій української влади, які, втім, поки залишаються тільки на папері.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ