Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Керівництво та депутати Львівської облради висловили співчуття з приводу смерті композитора Миколи Філаретовича Колесси

Керівництво та депутатський корпус Львівської обласної ради висловлюють щирі співчуття з приводу смерті легендарного композитора Миколи Філаретовича Колесси.
„Восьмого червня, на 103-му році життя, перестало битися серце Майстра, найстарішого композитора сучасної Європи Миколи Філаретовича Колесси.
Він був лауреатом Національної премії ім. Тараса Шевченка, диригентом, педагогом, автором симфонічних і фортепіанних творів, майстром обробок лемківських, волинських і гуцульських пісень, Героєм України 
Миколу Колессу називали  людиною цілого століття. Адже він народився ще за часів Австро-Угорської імперії, пережив польську, більшовицьку та німецьку окупації, радянський тоталітаризм і дочекався незалежної України. Народився маестро у м. Самборі  6 грудня 1903 року у родині відомого українського фольклориста, композитора і науковця Філарета Колесси. Як дипломну роботу Микола Колесса створив «Українську сюїту» для симфонічного оркестру. На випускному вечорі її виконав оркестр Чеської філармонії. У 60-х роках минулого століття Микола Філаретович був ректором Львівської консерваторії. Він глибоко розумів потребу духовного виховання кожної людини, був вимогливим не лише до творчості інших, але й до себе.
Усе своє життя маестро Колесса жив скромною. Навіть  в останні роки життя він жваво цікавився культурним, політичним життям Львова та України, залишаючись великим музикантом і громадянином. Спілкування з ним робило нас духовно багатшими, а сама постать Майстра була духовним орієнтиром для багатьох поколінь українських митців.
Керівники Львівської обласної ради, увесь депутатський корпус глибоко сумують з приводу смерті Миколи Філаретовича Колесси та висловлюють співчуття його рідним і близьким.”
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ