Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Кіберполіція затримала злочинців, які спустошили українські банки на півмільйона гривень

Зловмисники встановлювали спеціальне обладнання на банкоматах, розташованих в іноземних курортних містах. За допомогою цього обладнання вони зчитували інформацію з банківських карток відпочивальників. Про це інформує Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Використовуючи виготовлені копії цих карток, зловмисники спустошували банківські рахунки громадян.

Троє мешканців Києва організували шахрайську схему, за якою викрадали гроші з банківських рахунків клієнтів іноземних та українських банків. Організатором злочинної групи виявилася 25-річна киянка. Вона залучила до протиправної діяльності двох спільників віком 21-го та 30-ти років.  

Першочергову інформацію про злочин працівники кіберполіції отримали від служби безпеки одного з банків. Працівники Департаменту кіберполіції̈ спільно зі слідчими Деснянського управління столичної поліції, із залученням спецпризначенців КОРД, провели спецоперацію та затримали усіх учасників злочинної групи. При цьому організатора було затримано під час чергової «оборудки»: жінка саме намагалася отримати кошти у столичному банкоматі за допомогою підробленої банківської картки.

Правоохоронці виявили у зловмисників підроблені банківські та накопичувальні картки. У помешканні учасників злочинної групи виявлено близько 200 підроблених карт з нанесеною банківською інформацією. Також поліцейські вилучили комп’ютерну техніку з дампами банківських карт, пристрій для нанесення інформації̈ на магнітну смугу, бойові патрони калібру 7.62 та 9 мм, а також мобільні телефони, які зловмисники використовували під час вчинення злочинів.

Попередньо встановлено, що збитки від діяльності цієї злочинної групи тільки для одного із банків сягають більш як півмільйона гривень.

За даним фактом розпочато три кримінальних провадження: за ч. 3 ст. 190 (шахрайство), ч. 2 ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) та ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Затриманим загрожує до восьми років ув’язнення.

Водночас кіберполіція наголошує на необхідності дотримання правил безпеки при використанні банківської картки – для унеможливлення вчинення злочинцями подібних злочинів. Для цього поліцейські радять:

- під час зняття готівки в банкоматах завжди прикривати рукою PIN-клавіатуру. Це убереже користувача від заволодіння PIN-кодом його платіжної банківської картки;
- звертати увагу на цілісність, колір та щільне прилягання частин банкомату до його корпусу, сліди на частинах банкомату від клею чи інших речовин, а також наявність невідомих пристроїв, направлених на PIN-клавіатуру;
- використовувати банкомати, які розміщені всередині відділень банківських установ;
- у разі виникнення підозри, що картка потрапила у скіммінговий пристрій, слід негайно зателефонувати до call-центру банку та заблокувати платіжну картку;
- у разі виїзду за кордон – повідомити до банку країну, в яку користувач від’їжджає, а також зменшити ліміт зняття коштів в банкоматах;
- використовувати за кордоном банківські картки з нульовим балансом, на які (за необхідності) можна переказати з основного рахунку кошти, ідентичні сумі, яка необхідна для разового використання.

Нагадаємо, кіберполіція запустила кампанію з обізнаності про кібербезпеку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ