Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кількість договорів ОСЦПВ, що укладені в електронній формі, перевищила позначку в 1 млн шт.

Станом на 31 жовтня страховики-члени МТСБУ уклали майже 1,03 млн електронних договорів ОСЦПВ. Про це повідомили на сторінці МТСБУ.

Загальна сума премій за такими договорами склала понад 757,3 млн грн. Зараз 42 страховики-члени МТСБУ укладають договори ОСЦПВ в електронній формі.

Щомісячно кількість електронних договорів зростає на 12-28%.

Лідером за кількістю укладених електронних договорів є СК «ПЗУ Україна» (175,5 тис. договорів, 147, 8 млн грн премій). Частка ТОП-10 страховиків за кількістю укладених електронних договорів від загальної кількості електронних полісі, складає майже 74%, що на 6% менше, ніж аналогічний показник станом на кінець першого півріччя поточного року.

1/2

Запровадження електронного полісу в лютому 2018 р. стало одним з перших кроків системної діджиталізації і створення єдиного цифрового середовища ОСЦПВ, що визначено як один з пріоритетів розвитку галузі та роботи Бюро. В рамках реалізації цієї мети вже працює система «електронний європротокол», система green card on-line, онлайн сервіси перевірки полісів ОСЦПВ, сервіси для оперативного внесення інформації до ЦБД МТСБУ. Створено віртуальний «кабінет отримувача регламентних виплат» і автоматизовано процес здійснення регламентних виплат, побудована системи автоматизації взаємодії і взаєморозрахунків між страховими компаніями-членами системи прямого врегулювання збитків, налагоджена інформаційно-технологічна взаємодія з державними органами.

Зокрема, з лютого поточного року співробітники Держприкордонслужби України в автоматизованому порядку перевіряють наявність та чинність сертифікатів міжнародного страхування «Зелена картка».

На 2020 рік запланований подальший активних рух у напрямку діджиталізації сегменту «Зелена картка» в Україні, якій відбуватиметься у руслі загальних трендів цифровизація цієї сфери. В липні 2019 р. Генеральною Асамблеєю Ради Бюро «Зелена картка» було задекларовано перехід на новий чорно-білий формат бланку міжнародного сертифікату «Зелена картка» для можливості роздрукування електронного сертифікату на звичайних принтерах. Фактично, це стане першим кроком до повної діджитальної трансформації документообігу в електронну форму в рамках всієї системи «Зелена картка». В МТСБУ створена робоча група, що розглядає шляхи технічної реалізації такого переходу для українського сегменту «Зелена картка».

МТСБУ також розпочало запровадження системи електронного документообігу, результатом чого стане повна прозорість роботи Бюро, підвищення швидкості та ефективності бізнес-процесів, виключення різного роду помилок, що можуть виникати з причини людського фактору, зростання зручності взаємодії між страховиками і Бюро, постраждалими в ДТП і Бюро. Паралельно буде реалізована низка вдосконалень роботи бази даних МТСБУ та інших електронних сервісів Бюро.

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко прокоментував:

«Сподіваюсь, наступного року українські споживачі страхових послуг матимуть не лише електронний поліс внутрішнього ОСЦПВ, як це є зараз, але й електронну «Зелену картку». Договір можна буде укладати в електронній формі, дистанційно, без візиту до офісу страховика, легко будуть вирішуватись ситуації, коли сертифікат, наприклад, забуто вдома або загублено – його можна буде знайти у базі національного Бюро «Зелена картка» і просто роздрукувати знову. Також з’явиться можливість, вже перебуваючи за кордоном, пролонгувати дію договору або укласти договір на новий термін, якщо водій затримався за кордоном довше, ніж розраховував і строк дії чинного договору закінчився.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ