Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кількість сільськогосподарських підприємств на Львівщині не збільшується – Іван Стефанишин

Тенденції щодо збільшення кількості сільськогосподарських підприємств на Львівщині немає. Про це в коментарі «Гал-info» повідомив заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин.

«На Львівщині останні три роки кількість сільгосптовариств становить 1900-1980. По формі власності це перехідні форми колективної власності – ПП, ТзОВ, фермерські господарства. Основна їхня проблема – дуже погано організований збут сільськогосподарської продукції. Щодо виробництва загалом, то технології у нас досить активно впроваджують, особливо на великих підприємствах, таких, як спиртовий завод у Великому Любіні, міський спиртзавод. Найбільш модернізованим заводом на Львівщині є «5 хлібозавод». Але є небезпека таких модернізацій, через які можна втратити специфічність нашої продукції. Західну сільськогосподарську продукцію по кількості не перегониш – захід технологічно далеко попереду і конкурентним на ринку можна бути лише якщо буде збережено специфічність нашої продукції», – каже Стефанишин.
Водночас, за словами Стефанишина, серед перешкод, які заважають нормально розвиватися галузі сільського господарства, ще до сих пір існує таке явище, як банкрутство, хоча тенденція щодо збанкрутіння останніми роками іде на спад.
 «Пік тенденції припадав на 2002-2003 роки, і зараз тенденція іде на спад. У нас є проблеми з підприємствами-банкрутами у частині виплат зарплат, тому що сьогодні економічно-активні підприємства її гасять – заборгованість по зарплаті зменшено до 500 тис. грн, але водночас по 10-15 підприємств-банкрутів на рік додається. Серед цих підприємств частина вже пройшли процес банкрутства, коли на їхній базі створено вже нові господарства, і є такі, по яких сьогодні ще не завершено процес банкрутства, тому що в нас величесні проблеми є з арбітражними керуючими, які здійснюють процес банкрутства на господарствах, здійснюючи пряме, відверте розкрадання майна господарства. По підприємствах-банкрутах, до яких у нас є застереження, а це насамперед підприємства, процес банкрутства яких тягнеться роками, ми направили матеріали в прокуратуру області. Серед них є підприємства, що розпочали процедуру банкрутства 6-7 років тому і досі так і не закінчили її, а це вказує на порушення законодавства, і тут повинна бути адекватна реакція з боку прокуратури, з судів по реформуванню цієї системи банкрутства. Ця проблема є не лише в промисловості, а й у сільському господарстві – майно підприємств розпродавали за безцінь. Цей процес наразі контрольований, спеціально створена обласна комісія, яка відстежує ці процеси і реагує на порушення законодавства і направляє документи в прокуратуру, але, на жаль, жодної реакції поки що немає», – констатує Стефанишин. 


    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ