Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кількість закордонних візитів Януковича скоротилась удвічі

За час третього року при владі президент Віктор Янукович здійснив всього 10 закордонних поїздок, одна з яких була приватною. Це удвічі менше порівняно із аналогічним періодом минулого року.

Так, цього року Янукович здійснив три робочі візити до Росії - 22 жовтня, 15 травня і 19-20 березня.

Президент здійснив офіційні візити до Кіпру (8-9 листопада) та Йорданії (16 квітня), а також робочий візит до Туреччини (5 травня).

Крім того, Янукович взяв участь у 67-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку (24-26 вересня), у засіданні Північноатлантичної ради НАТО у Чикаго (21 травня), а також у Саміті з питань ядерної безпеки, що пройшов у Кореї (26-28 березня). Це заходи, куди президента України запрошують щорічно.

Поза тим наприкінці серпня Янукович здійснив приватну паломницьку подорож до Греції.

Кількість візитів Януковича за кордон зменшується прямо пропорційно до посилення критики із Заходу. ЄС, зокрема, закликає українську владу припинити вибіркове правосуддя, а також продовжити реформи, які потрібні для імплементації Угоди про асоціацію.

«Лакмусовим папірцем» на демократію для України в очах Заходу мали стати парламентські вибори, які пройшли 28 жовтня.

Як відомо, міжнародна спільнота відзначила численні порушення на українських виборах, відзначивши брак рівності участі серед політичних сил, викликаних, серед інших причин, зловживанням адміністративними ресурсами. Прозвучали заяви про регрес демократії в Україні. А у найбільш категоричних заявах прозвучали навіть заклики до впровадження санкцій щодо українських чиновників.

Крім того, європейські політики заявляють, що в умовах, що склалися, Угода про асоціацію України та ЄС ратифікована бути не може. Крім того, відтягується проведення саміту Україна-ЄС.

Як заявила прес-секретар зовнішньої служби ЄС Майя Коцьянчіч у коментарі виданню The EUobserver, у ЄС не хочуть тиснути руку Януковичу після проведення поганих виборів. «Ніхто не хоче, щоб він тиснув руки VIP-персонам у Брюсселі так рано після виборів. Це могло б розглядатися як схвалення ЄС його влади незважаючи на погане проведення парламентських виборів», - зазначила вона.

У свою чергу науковий директор Інституту євро-атлантичного співробітництва Олександр Сушко заявив у коментарі Тиждень.ua, що відносини України і США зберігатимуться на «робочо-мінімальному рівні». При цьому, на думку експерта, в майбутньому Януковичу «буде складно навіть перетнутися з президентом США», оскільки «американська сторона дуже чутливо ставиться до будь-яких піарівських спроб використання цих зустрічей з метою самореклами української сторони».

Втім, ні США, ні ЄС не хочуть «штовхати Україну до ізоляції білоруського типу».

Сам Янукович, який вважає вибори в Раду відкритими і змагальними, на критичні зауваження реагує заявами про те, що «чим менше буде підказувачів, які будуть нас вчити, як жити в нашому домі - я маю на увазі ззовні - тим ми більше і комфортніше будемо себе почувати в своєму домі, Україні».

При цьому українські чиновники розгорнули на Заході цілу кампанію по «роз’ясненню» політики, яку проводить Партія регіонів.

Нагадаємо, протягом першого року при владі президент Янукович здійснив 25 закордонних поїздок (при цьому із 25 лютого, день, коли пройшла інавгурація Януковича, по 15 листопада 2011 року відбулося 20 закордонних візитів президента). Протягом другого року президентства Янукович здійснив 24 закордонних візитів.

Зазначимо, що Янукович цього року не провів жодної прес-конференції.

Тиждень.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ