Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кличко пропонує ВР зробити заяву на підтримку євроінтеграції до лютневого саміту Україна - ЄС

Лідер фракції УДАР Віталій Кличко вважає, що ВР України повинна зайняти більш активну позицію у євроінтеграційних процесах, щоб сприяти незворотності зовнішнього курсу України і створити передумови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС у 2013 році, повідомила прес-служба УДАР.

Кличко наголошує, що інтеграція до ЄС - це в першу чергу прийняття суспільством демократичних цінностей цієї інституції. «Безумовна повага до людини, її прав і свобод є наріжним каменем побудови Євросоюзу; ці ж цінності сповідує й українське суспільство. Необхідно, щоб їм відповідала і Українська держава»,– підкреслив політик.

Він повідомив, що «УДАР» пропонує парламенту ухвалити заяву на підтримку євроінтеграції, і зробити це напередодні саміту Україна - ЄС, який повинен відбутися у лютому. Разом з колегами по фракції лідер «УДАРу» зареєстрував заяву «Про реалізацію євроінтеграційних прагнень Українського народу та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом».

Останні соцопитування ще раз засвідчили підтримку переважною більшістю громадян курсу на євроінтеграцію. «Ми переконані, що інші опозиційні фракції, а також народні депутати, які розділяють європейські цінності, підтримають цю ініціативу «УДАРу»,– зауважив Кличко.

Лідер «УДАРу» наголосив, що українські і європейські експерти вважають реалістичним підписання Угоди про асоціацію під час головування Литви у ЄС в другій половині 2013 року. Таку позицію озвучили і високі представники ЄС, підкресливши, що Україна для цього має виконати основні вимоги - продемонструвати вірність демократичним стандартам, відмовившись від вибіркового правосуддя і конкретними кроками засвідчивши повагу до прав людини.

Кличко вважає, що парламент і особливо опозиція не можуть сьогодні стояти осторонь євроінтеграційних процесів чи займати спостережну позицію. «Парламент повинен зіграти в євроінтеграційних процесах активну роль»,- наголошує політик.

«Тема євроінтеграції у 2013 році набуває особливого звучання. Нас турбують зволікання і відсутність прогресу на цьому шляху. Не виключено, що відбувається спроба змінити зовнішній вектор», - відзначають у фракції.

В заяві пропонується парламенту і уряду України активізувати роботу щодо прискорення підписання Угоди. Для цього ВР має зосередитися на наближенні законодавства України до законодавства Європейського Союзу. В «УДАРі» виступають за те, щоб якнайшвидше:

- ухвалити Виборчий кодекс, для розробки якого створити спеціальну комісію;

- зробити невідкладні законодавчі кроки для звільнення засуджених за політичними мотивами, зокрема, Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, і поновити їх у громадянських і політичних правах шляхом внесення змін до законів України щодо унеможливлення політичних репресій та вибіркового правосуддя;

- протягом 2013 року законодавчо забезпечити виконання галузевих реформ, визначених в спільно погодженому Порядку денному асоціації Україна - ЄС;

- удосконалити механізм парламентського контролю за відповідністю законодавства України законодавству Європейського Союзу та виконанням Україною зобов'язань перед ЄС.

Також автори пропонують вимагати від Президента України виконати всі передумови для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2013 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ