Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

КМУ не може наказувати ДПА та митниці не звертати увагу на рішення суддів – Ігор Коліушко

Рішення КМУ не мають переваги над законом, тому КМУ не може наказувати ДПА та митниці не звертати увагу на рішення суддів, які стосуються податкових суперечок. Про це в коментарі «Гал-info» зазначив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.
«Я не бачив відповідного рішення КМУ, яким дозволено Державній податковій адміністрації і Державній митній службі ігнорувати незаконні рішення судів, що звільняють від сплати податків, тому коментувати його не можу. Проте, якщо воно дійсно є, то такий акт КМУ не є юридично законним, оскільки в КМУ немає повноважень приймати такі рішення. Взагалі-то, рішення суду є обов‘язковим до виконання, в тому числі його має виконувати і КМУ. Проте, якщо є колізія щодо рішення: наприклад рішення суду, винесено на підставі одного закону, але суперечить іншому, то незгідні з ним мають звертатися до апеляційної інстанції, в тому числі і до Конституційного суду за роз‘ясненням. Інші ж форми, такі, як наприклад, дозвіл не звертати уваги на такі рішення суду є незаконними, відтак не мають юридичної сили», – зазначив Коліушко.
Нагадаймо, що сьогодні на прес-конференції прем‘єр Юлія Тимошенко повідомила про те, що сьогодні на засіданні Кабміну було прийнято постанову, якою податківцям та митникам дозволяється ігнорувати завідомо неправомірні рішення судів, котрими окремі підприємці та підприємства звільняються від сплати податків та митних платежів.
Тимошенко повідомила про те, що КМУ проведе ревізію таких рішень і направить їх до Мін‘юсту, а після їх аналізу уряд буде ініціювати в парламенті звільнення суддів, які приймали відповідні рішення, а до Генпрокурати з тим, щоб проти таких суддів були заведені кримінальні справи.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ