Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Колекція дерев у Стрийському парку поповнилась трьома екзотичними горіхами

Сьогодні 5 листопада, на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Стрийський парк» ЛКП «Зелений Львів» висадили 3 саджанці чекалкіного горіха, батьківщиною якого є Північний Китай, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Ми хочемо, щоб наші парки були унікальними. Таку унікальність можна додати, збагативши парки екзотами. У Стрийському парку вже ростуть екзотичні дерева, і тепер ми висаджуємо крупномірні екзоти, які для Львова є унікальними. Рівень фахівців ЛКП «Зелений Львів», які змогли виростити такі дерева з невеличких саджанців, дозволить їм слідкувати за тим, щоб ці горіхи добре прижилися, зацвіли наступної весни та радували мешканців своєю красою», - зазначив Андрій Галушка, в.о. начальника управління екології та благоустрою.

Екзотичні горіхи були привезені з Умані 15 років тому. Кондиційний матеріал виростили на території розсадника ЛКП «Зелений Львів». Таким чином, чи не вперше у місті Львові буде висаджено крупномір - висота дерев становить 7-8 метрів.

«Хотілося посадити саме крупномір, адже бачимо, що дрібні дерева в нас ламаються доволі часто. Надіємось, що вони добре приживуться і вандали з ними нічого не зроблять», - повідомив Володимир Чишинський, головний інженер ЛКП «Зелений Львів».

«У Львові є 28 парків і кожен має свою історію. В Стрийському парку, особливістю якого є те, що тут традиційно висаджувались оригінальні рослини та дерева, які не є характерними для цього кліматичного поясу. Тут є висадка дерев з Південної Америки, і сьогодні, підтримуючи цю традицію, висаджуємо дерева, які вже вдало прижилися в підприємстві «Зелений Львів», це є один із різновидів ліщини, батьківщиною якого є північний Китай.

Ці дерева були доглянуті і вирощені на території ЛКП «Зелений Львів» і досягли такого віку, коли вже можуть бути висаджені в парку. Цей тип дерев в Україні є маловідомим, особливо для західного регіону», - розповів Андрій Павлів, директор департаменту містобудування.

Довідка.

Чекалкін горіх - екзотична рослина, батьківщина - північний Китай. Уперше введений в культуру в Парижі в 1866 р. На Україні культивується з 70-х років XIX століття. Великі кущі або невелике дерево з красивим непарно-перистыми листям завдовжки до 20-25 см. Квітки незвичайно красиві, білі, з рожевою та жовтою плямою біля основи тичинок, до 4 см в діаметрі, зібрані у великі, до 25 см заввишки, густі, стоячі кисті. Цвіте рясно в травні, упродовж більше двох тижнів. Плоди нагадують коробочки каштана кінського. Насіння кругле, їстівне.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ