Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Колесніков не хоче платити за перекладача

Міністрам уряду Азарова, що приїжджають до Львова, надаватимуть перекладачів. Відповідь ініціатору «мовного обмеження» дав особисто віце-прем’єр Борис Колесніков.

Про це йшлося у вечірньому випуску Событий на ТРК Україна 17 січня.

Це ідея депутата Львіської облради Святослава Шеремети – стежити за мовою чиновників як місцевих, так і тих, що приїжджають на Львівщину.

«Нарада почалася з такої фрази міністра Могильова – «русский понимают все? Тогда начинаем», – пригадує Шеремета.

Саме після візиту столичного начальства до Львова депутат ЛОР Шеремета запропонував захистити статус української мови хоча би на території області.

Тепер львівські депутати можуть подати скаргу до прокуратури або ж йти з позовом до суду, якщо знову почують російську мову під час нарад.

Окрім віце-прем’єра Бориса Колеснікова і глави МВС Анатолія Могильова, до «черного» списку львівського депутата Шеремети потрапили міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, а також віце-прем’єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. Всі четверо під час робочих поїздок до Львова говорили російською, і що особливо обурило Шеремету – львівські чиновники відповідали російською.

«Посадовці обласної адміністрації, міської ради, які мали перервати високопосадовців з Києва, чи віце-прем’єра, чи міністрів, і наголосити про ст. 10 Конституції України. Якщо знову ці панове виявлять нездатність використовувати державну мову, можемо забезпечити перекладача», – додав Шеремета.

Про методи, за допомогою яких Львівська облрада має намір дотримувати статус української, Борис Колесніков дізнався від кореспондента Событий.

Віце-прем’єр абсолютно не проти перекладача, якщо за його послуги не потрібно платити.

«Заявление такое, знаете, показушное. Ну, пусть поставят. Я думаю, украинские чиновники справятся легко без переводчика. А если он хочет показать принципиальную позицию, то за свой счет», – прокоментував Б. Колесніков.

Нардеп від ПР В. Колесніченко вважає, що заява ЛОР розпалює міжнаціональну ворожнечу. Тому проситиме прокурора взятии це питання на контроль.

Натомість голова ЛОР О. Панькевич називає заяву Колесніченка антиукраїнською. За його словами, облрада просто нагадує, що в Україні одна державна мова.

«Хто ще не навчився, треба активніше це робити», – впевнений голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк.

Він готовий робити зауваження київським гостям.

Тепер шукає перекладачів. І не тільки з російської.

«Щоб ті, що планують вкладати інвестиції, а вони є з-за меж нашої держави, щоб вони не налякалися, не відмовилися приїжджати в нашу область і вкладати кошти. я хочу сказати, що ми всіх забезпечимо перекладачами. Якщо вони навіть розмовляють німецькою, англійською, російською та іншими мовами», – повідомив губернатор.

Відповідальність за виконанням рішення покладено на голову Львівської ОДА. І якщо почують під час офіційних зустрічей не державну мову, депутати готові оголосити недовіру Михайлові Цимбалюку.

Нагадаємо, що Львівська обласна рада ухвалила рішення "Про дотримання на території Львівської області законодавства щодо державного статусу української мови". У рішенні, зокрема, зазначається: "Беручи до уваги систематичне порушення конституційних вимог щодо державного статусу української мови під час проведення офіційних заходів за участі представників Кабінету Міністрів України на території Львівської області, керуючись статтею 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Львівська обласна рада вирішила офіційні наради та заходи на території Львівської області проводити виключно українською мовою".

Відповідно до цього рішення, Львівська обласна державна адміністрація (Михайло Цимбалюк) під час проведення офіційних заходів має забезпечити неухильне дотримання керівниками і представниками місцевих державних адміністрацій конституційних вимог щодо державного статусу української мови на території Львівської області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ