Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Кольоровий “Яблуневий Спас” Юліана Дороша завітає до “Штуки”

В середу, 4 серпня 2021 року, о 18:00 в кав’ярні-галереї «Штука» (вул. Котлярська, 8) відбудеться відкриття виставки кольорових світлин Юліана Дороша під назвою “Яблуневий Спас”. Виставка є результатом співпраці Львівського Фотомузею та кав’ярні-галереї «Штука».
Яблуневий Спас. Косів, 1962. Світлив Юліан Дорош

На виставці представлено 18 кольорових світлин, які Юліан Дорош зробив у проміжку між 1958 та 1963 роках.  Червоною лінією експозиції проходить святкування Яблуневого Спасу в Косові в 1962 році, а доповнюють виставку побутові сцени Гуцульщини тих часів.

В основу виставкового проєкту лягли кольорові слайди, які Роман Метельський придбав на інтернет-аукціоні. Продавець захотів залишитись невідомим, але плівки приїхали з міста Городенка Івано-Франківської області.

“Спочатку я не повірив що це кольорові слайди Юліна Дороша, але завдяки педантизму світливця, всі кадри були описані і підписані. Це не залишило сумнівів, що мені до рук потрапили унікальні етнографічні матеріали”, – розповів куратор виставки, автор проєкту Львівський Фотомузей Роман Метельський.

На даний час дуже важко знати кольорові етнографічні світлини середини ХХ століття. А якщо такі й трапляються, то переважно в поганому стані. Ці ж майже ідеальні і дають багатий матеріал для науковців.

Експозицію виставки кольорових світлин Юліана Дороша під назвою “Яблуневий Спас” можна буде оглянути в кав’ярні-галереї «Штука» (вул. Котлярська, 8) до 31 серпня 2021 року.

Довідково. Юліан Дорош (9 червня 1909, Жидачів, нині Львівської області — 20 липня 1982, Львів) — український фотограф-художник, піонер української кінематографії в Галичині, етнограф, краєзнавець. Член Українського фотографічного товариства.

Наталка СТУДНЯ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ