Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Колишній охоронець Януковича розповів подробиці його втечі

Із Запорізької області в ніч на 23 лютого 2014 року екс-президента Віктора Януковича з охороною забрали 3 російських вертольоти Мі-8. Про це повідомила Українська правда.

Про це 18 січня під час допиту в Оболонському районному суді Києва сказав співробітник Управління держохорони Віктор Різниченко, який розповів подробиці втечі екс-президента.

За словами співробітника УДО, 21 лютого 2014 року Янукович перебував в Адміністрації президента, в другій половині дня біля 17 години виїхав кортежем до Межигір'я, о 22 годині ввечері Янукович вилетів двома гелікоптерами з Межигіря в невідомому напрямку.

"Через кілька годин я отримав розпорядження їхати в Харків у складі передової групи. Зі мною також виїжджали ще кілька авто… Виїжджали групами, зустрілися на 110-му кілометрі траси Київ-Харків", – розповідає Різниченко.

"Ми прибули в Харків десь о 10 годині ранку 22 лютого, поїхали в резиденцію, де вже перебував Янукович. Знаю, що в цей день він дав інтерв'ю журналістам і мав відвідати з'їзд Партії регіонів. Але цей захід скасували, і після обіду Янукович кортежем виїхав в аеропорт Харкова", – зазначив співробітник УДО.

Звідти, за словами охоронця, двома гелікоптерами вилетіли в невідомому напрямку. За годину диспетчер "Украероруху" передав екіпажу вимогу Олександра Турчинова повернутися на аеродром у Харків, на що пілоти повідомили, що для цього не вистачить пального. Вертольоти сіли в Донецьку.

Там Янукович із охоронцями завантажилися в літаки типу Falcon, однак не встигли вилетіти: представники державної прикордонної служби заявили, що виліт заборонено, бо не оформлені відповідні документи.

Екс-президента пересадили в авто та перевезли до особняка в Донецьку, де Янукович провів зокрема зустріч із олігархом Рінатом Ахметовим.

Близько 22 години 22 лютого автомобілями Янукович із охороною виїхали в напрямку АР Крим.

За словами Різниченка, біля міста Бердянськ Запорізької області кортеж під'їхав до сільськогосподарського поля.

"Освітили фарами авто це поле і буквально відразу на нього сіли 3 гелікоптери Мі-8. На фюзеляжі – зображена червона зірка, невідомі пілоти були в спецспорядженні, без шевронів чи нашивок", – розповів охоронець.

"Думаю, що це були гелікоптери Російської Федерації", – додав він.

Різниченко розповів про перевантаження в літак, зупинку з технічних причин в Анапі Російської Федерації.

23 лютого з Анапи Януковича доставили в Ялту (Крим), де борт зустріли російські військові. Звідти екс-президента привезли на базу Чорноморського флоту РФ в Козачій Бухті.

Співробітник УДО каже, що там Янукович зробив охоронцям пропозицію: хто хоче, летіти з ним. Згоду дали більше 10 осіб. Сам Різниченко з кількома колегами відмовився і вранці наступного дня вирушив до Києва.

Охоронець зазначив, що востаннє бачив Януковича на плацу поблизу Севастополя близько 23 години 23 лютого.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ