Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг відвідує з офіційним візитом Львівщину

Сьогодні Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг в рамках візиту в Україну відвідує Львів.  

 Візит комісара розпочався 11 грудня з Києва. Сьогодні заплановано відвідання ним 2 львівських шкіл з російською мовою викладання та спілкування з керівниками органів державної влади, представниками неурядових організацій, національних меншин, особами, позбавленими волі, тощо, що є однією з найважливіших форм його роботи.
Хаммарберга у поїздці на Львівщину супроводжують: Александр Гюссель – радник Комісара РЄ з прав людини, Роман Шлапак – радник Комісара РЄ з прав людини, Анне-Лаур Дюраль – консультант Офісу Комісара РЄ з прав людини, Андрій Михайлович Кузьменко – радник Постійного Представництва України при РЄ.
Як говорить Хаммарберг, його візит до України стане першим таким візитом в історії відносин України з Радою Європи.
Вчора, 11 грудня 2006 року, Хаммарберг провів зустрічі з головою Держдепартаменту з питань виконання покарань В.В.Кощинцем, міністром внутрішніх справ України В.П.Цушком, т. в. о. міністра освіти і науки України Б. М. Жебровським, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Н. І. Карпачовою, міністром закордонних справ України Б. І. Тарасюком, заступником голови Державного комітету у справах національностей та міграції С. Б. Чеховичем, а також прочитав лекцію для студентів Київського інституту міжнародних відносин, відвідав комплекс «Бабин Яр».
12 грудня 2006 року у Львові Комісар Ради Європи, окрім зустрічі з керівництвом області та міста, зустрінеться з Блаженнішим Любомиром Кардиналом Гузаром, представниками неурядових організацій, керівництвом УМВС у Львівській області та керівниками інших силових структур, відвідає російськомовну школу №52, виправну установу і психіатричну лікарню у с. Заклад та Львівський СІЗО.
13-14  грудня 2006 року в Одесі Т.Хаммарберг зустрінеться з головою обласної державної адміністрації І.В.Плачковим, неурядовими організаціями а також відвідає Одеського слідчого ізолятору УДДУВП в Одеській області, Чорноморської виправної колонії №74 управління Департаменту в Одеській області для засуджених жінок, Маліновського районного суду, обласної дитячої лікарні, Суворовського РВВС, україномовної школи №101 та російськомовної школи №90, приймальника бездомних, ромського поселення в селі Усатого.
14 – 17 грудня Комісар РЄ у Києві зустрінеться з прем'єр-міністром України В.Ф.Януковичем, головою Верховної Ради України О.О.Морозом та керівниками фракцій Верховної Ради України, міністром юстиції України О.В.Лавриновичем, міністром праці та соціальної політики України М.М.Папієвим, міністром у справах сім'ї молоді і спорту України В.П.Коржем, Генеральним прокурором України О.І.Медведьком, головою Верховного Суду України В.Онопенком, Митрополитом Володимиром, заступником Глави Секретаріату Президента України О.О.Чалим.
Програмою перебування у м. Києві також передбачено відвідання Білоцерківського училища професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України, Білоцерківської виправної колонії (№ 35), РВВС м.Бровари, приймальника-розподільника для неповнолітніх, а також зустрічі з представниками національних меншин та релігійних конфесій.
 По підсумках візиту Комісар прозвітується перед Радою Європи, та надасть відповіді в тій формі, в якій він визнає потрібним, на запити Комітету Міністрів і Парламентської Асамблеї в рамках його завдань із забезпечення стандартів в області прав людини в державах-членах Ради Європи.

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг обраний Комісаром Ради Європи з прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи 5 жовтня 2005 року. Офіційно заступив на посаду 1 квітня 2006 року, замінивши на цій посаді Альваро Хіль-Роблеса, першого Комісара Ради Європи з прав людини
Народився у Швеції 1942 року.
Був висунутий кандидатом на посаду Комісара Ради Європи з прав людини шведським урядом. До цього протягом багатьох десятиріч займався просуванням прав людини в Європі і світі. Працював на посаді керівника Міжнародного центру Улофа Пальмі в Стокгольмі (2002-2005 рр.), посла і спеціального радника міністра закордонних справ Швеції з гуманітарних питань (1994-2002 рр.), генерального секретаря шведського відділення фундації «Врятуйте дітей» (1986-1992 рр.) і генерального секретаря організації «Міжнародна Амністія» в Лондоні (1980-1986 рр.).
З 2001-2003 р.р. виконував обов'язки радника Верховного комісара ООН з прав людини по регіонах Європи, Середньої Азії і Закавказзі, протягом багатьох років був особистим представником прем'єр-міністра Швеції на Спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН по проблемах дітей, також організатором Круглих столів Аспеновського інституту з питань прав людини при здійсненні миротворчих місій.
З 1996-го по 2000 рр. був спеціальним представником Генерального Секретаря ООН Кофі Аннана з прав людини в Камбоджі.
Також представляв Швецію в Робочій групі у справах біженців в рамках багатобічного процесу мирного врегулювання на Близькому Сході.
Протягом останніх 25 років широко публікує свої статті з різних аспектів захисту прав людини, торкаючи такі теми як права дитини, політика надання притулку, проблеми меншин, боротьби з ксенофобією, права циганів, а також з питань міжнародної політики і безпеки. Виступає з лекціями і доповідями з правозахисної тематики в урядових організаціях і навчальних закладах

 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ