Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Комісар з прав людини терміново їде в Україну

На 4-10 лютого запланований візит Комісара з прав людини Ради Європи Нілса Муйжніекса до України - повідомляє офіційний сайт Комісара. Повідомив прес-центр Громадського сектору Євромайд.

Рішення відвідати Україну терміново Комісар прийняв після зустрічі з офіційною делегацією громадських активістів з України у четвер, 30 січня: Ольгою Галабалою та Ганною Гопко (Громадський сектор Євромайдану), Олександрою Матвійчук та Галиною Койнаш (правозахисники), Ігорем Коліушком та Віктором Тараном (представники аналітичних центрів).

«Коли ми починали зустріч з Комісаром, то пан Муйжніекс планував свій візит на березень. Ми розповіли про той рівень порушень прав людини, що зараз є в Україні і фактичну неспроможність представників влади, як однієї зі сторін конфлікту, провести неупереджене та незалежне розслідування фактів порушення прав людини та зупинити насильство. Лютневий візит Комісара є короткостроковим та терміновим, що є винятком з процедури. Такий виняток Комісар робив лише в окремих випадках, зокрема, під час війни в Абхазії», - прокоментували активісти.

«Ви зараз говорите з людьми та поколінням, яке здатно творити зміни і справжні реформи в Україні. Але, можливо, ви говорите і з майбутніми політичними в'язнями чи закатованими в лісі активістами. Своїм мовчанням та бездіяльністю ви зараз робите цей вибір», - поділилася Ольга Галабала на своїй сторінці у Фейсбуці про те, як активісти спілкувалися з європейцями.

Нілс Муйжніекс як Комісар з прав людини має мандат, що може зупинити насильство в Україні. Він уповноважений проводити зустрічі з представниками органів влади та силових органів, представниками правозахисних організацій та громадськості. Комісар має право витребування документів, що пов'язані з порушенням прав людини (експертиз, процесуальних документів, досудового розслідування тощо), відвідання тюрем, лікарень та витребування документів на місці. У повноваженнях пана Муйжніекса - експертиза законодавства в сфері захисту прав людини та висновок із пропозиціями змін. Комісар також має право бути третьою стороною в Європейському Суді з прав людини та самостійно подавати інформацію до суду.

Після візиту Комісар надає звіт Комітету міністрів Ради Європи та Парламентській Асамблеї Ради Європи. Також, може видавати рекомендації, що конкретно має бути зроблено країною-членом Ради Європи. Україна є членом Ради Європи, тому зобобов’язана дотримуватися встановлених Радою Європи процедур, зокрема, виконувати вказівки та задовольняти запити Комісара з прав людини.

«Ми просили Комісара після його візиту сприяти створенню в Україні місії з осіб, які будуть наділені таким самим мандатом, як Комісар. І не лише в Києві, а й в областях: Черкаській, Запорізькій, Кіровоградській, Харківській та інших, де особливо грубо порушують права людини. Зараз триває розгляд технічних питань можливості такої місії», - повідомили активісти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ