Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Комісія зі створення Меморіалу жертвам комуністичного терору просить допомогти у зборі інформації

Комісія зі створення Меморіалу жертвам комуністичного терору звернулася до громадськості з проханням допомогти зібрати інформацію про учасників визвольного руху - членів ОУН та вояків УПА. Текст звернення подаємо нижче:
„Шановні краяни!
 З ініціативи громадськості Львівська міська рада сформувала комісію для створення Меморіалу пам’яті жертв комуністичного терору на території колишньої в’язниці на вул. С. Бандери. Її головним завданням є започаткування музейного комплексу та науково-дослідного центру з вивчення боротьби українського народу за незалежність та масових політичних репресій, спрямованих на придушення визвольного руху. Місце розташування вибрано не випадково, адже саме тут протягом десятиріч були каральні органи польського, німецького та радянського окупаційних режимів.
 На жаль, навіть сьогодні докладна й правдива інформація про визвольну боротьбу членів ОУН та вояків УПА маловідома не лише широкому загалу, а й багатьом історикам. Це стосується й протистояння радянській системі наступного покоління борців – представників опозиційного руху 1953-1991 рр. Збирання документів й матеріалів, їх вивчення і популяризація є одним із найважливіших завдань усіх небайдужих до минулого нашого народу. Тому звертаємось до тих, хто може надати інформацію про учасників визвольного руху, політичні репресії проти його учасників, хто має певні свідчення, документи, світлини, спогади передавати їх до Меморіалу, який створюємо. Адже він має стати потужним науковим осередком накопичення й опрацювання матеріалів з історії українського визвольного руху, а також інструментом популяризації цієї сторінки українського минулого через створення музейної експозиції та спеціальних тематичних виставок. Будемо вдячні за поради щодо формування концепції згаданого Меморіалу, його зовнішнього вигляду та внутрішнього змісту.
Багато прикладів функціовання таких центрів є у країнах Центрально-Східної Європи, які перебували під упливом радянського тоталітарного режиму. Зважаючи на те, що наше місто було осердям визвольної боротьби українців та епіцентром політичних репресій у всьому західноукраїнському регіоні, вважаємо, що перший з таких Меморіалів в Україні має постати саме у Львові.
Документи, матеріали, пропозиції просимо надсилати членам комісії Львівської міської ради зі створення Меморіалу – директорові Центру досліджень визвольного руху Володимиру В’ятровичу (тематика діяльності ОУН та УПА) та старшому науковому співробітникові Інституту українознавства ім. Крип’якевича НАНУ Юрію Зайцеву (щодо руху опору післясталінського періоду). Усі матеріали будуть зареєстровані й згодом експоновані чи використані у публікаціях. Те, що не може бути передано Меморіалу, копіюватиметься.
 Звертатися за адресами: Центр досліджень визвольного руху, вул. Козельницька, 4/501, тел. 299-45-15, [email protected], Володимир В’ятрович
Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, вул. Козельницька, 4/407, тел. 270-65-61, inukr@inst_ukr.ua, Юрій Зайцев”.
 Повідомили в прес-службі ЛМР.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ