Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Комітет підприємців Львівщини добився скасування актів Державної митної служби

Вперше ГО „Комітет підприємців Львівщини” правовим шляхом добився скасування нормативно-правових документів ДМСУ, які перешкоджали роботі імпортерів та перевізників усієї України. Повідомив Комітет підприємців Львівщини.
Мова йде про безпідставні вимоги Держмитслужби подавати попередні повідомлення (ПП) та попередні декларації (ПД) у випадках, не передбачених Митним Кодексом України.
Сьогодні у громадських організацій України є два шляхи домогтися припинення дії підзаконних актів, які суперечать Кодексам: звернутися до адміністративного суду або ж до Міністерства юстиції з пропозицією переглянути ці акти та скасувати їх державну реєстрацію, що автоматично позбавляє документ юридичної сили.
У вирішенні проблеми скасування ПП і ПД Правозахисна комісія КПЛ пішла другим шляхом. Міністерство юстиції підтримало ініціативу КПЛ і зобов’язав Держмитслужбу України привести свої підзаконні акти у відповідність до Митного Кодексу.
Проте досі єдиною реакцією ДМСУ на вимоги Міністерства була телеграма регіональним митницям та митним брокерам, якою фактично було звинувачено КПЛ у спробі легалізації контрабанди.
Оскільки ДМСУ так і не виконали вимоги Міністерства юстиції, 3-го квітня цим органом було прийнято висновки про скасування рішень про державну реєстрацію оскаржуваних підзаконних актів Держмитслужби.
До 15 квітня Держмитслужба може оскаржити у Кабінеті Міністрів України висновок Мін’юсту і спробувати вкотре „похоронити” ініціативу КПЛ. Знаючи про реальність запровадження таких механізмів, Комітет підприємців Львівщини вже надіслав до Господарського суду Києва позовну заяву про визнання нечинним наказів ДМСУ № 771 від 08.12.98 і № 129 від 28.02.03, які стосуються ПП і ПД.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ