Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кому був вигідний замах на Романа Федишина?

Сьогодні вранці вибухнув автомобіль депутата міської ради Львова, успішного підприємця Романа Федишина. Цілі зловмисникам досягти не вдалось – директор ринку «Шувар» отримав лише незначні тілесні пошкодження, які не становлять загрози його життю. Замах на Романа Федишина – це ще один резонансний теракт проти політика-підприємця на Львівщині. Правоохоронні органи відпрацьовують дві основні версії причини здійснення замаху – бізнесово-фінансова діяльність та політична діяльність. Чи вдасться їм довести розслідування цієї справи до завершення і покарати винуватців злочину, жертвою якого стала невинна чотирнадцятирічна дівчинка, учениця Сихівської гімназії, питання наразі риторичне. Адже, як показує досвід, справи такого ґатунку залежуються в архівах правоохоронних органів і до суду не доходять лише з причини відсутності будь-якої оперативної інформації.

Кому був вигідний загибель Романа Федишина, зараз сказати важко. Передусім тому, що досі він не був помічений громадськістю Львова  у жодних публічних конфліктах, пов’язаних із Львівським оптовим плодоовочевим ринком «Шувар», хоча і активно лобіював його у стінах міської ради, стаючи щораз потужнішим монополістом всеукраїнського маштабу. Завдяки його бурхливій діяльності львівський оптовий плодоовочевий ринок «Шувар» став найбільшим в Україні. І хоча Роман Федишин неодноразово зазначав, що конкурувати із супермаркетами стає дедалі важче, «Шувару» вдавалося вистояти під таким тиском у жосткій конкуренції.
 ТзОВ „Шувар” зареєстроване у 1996 році, сьогодні спеціалізується на будівництві і здачі в оренду торгових майданчиків. Сам торговий центр „Шувар” розпочав роботу у 1991 році. Зараз до складу „Шувару” входять торговий (площею 1,93 га) та гуртовий (площею 8 га) комплекси. У будівництво гуртового комплексу підприємство вклало близько 40 млн. грн. (на частину цієї суми (5 млн. грн.) „Шувар” випустив облігації). Окрім того до складу ТзОВ входить низка дочірніх підприємств — „Шувар-продукт” (торгівля продуктами харчування), „Шувар-агро”, „Шувар-інвест”, „Шувар-захист” (охорона об’єктів ТзОВ), „Шувар-буд” (будівництво об’єктів ТзОВ), пекарня, готель, гуртівня квітів, кілька кафе-барів, центр водного відпочинку.
  «Шувар» розпочав свою діяльність з площі 0,5 гектара з продуктового магазину, де працювало 8 чоловік. Однак вже через два роки територія ринку збільшилася у 6 разів. Зараз «Шувар» займає територію близько 8 гектарів. Адміністрація збудувала майданчик з навісами для торгівлі з машин — 450 одиниць одночасно — на площі 2,5 га.
 Цього року у вересні на розвиток оптових ринків України Світовий банк надав 40 мільйонів євро. Половина цих коштів (20 млн.!!!) піде на розбудову гуртового ринку “Шувар”, який розташований у Сихівському районі Львова. Кошти від Світового банку, за словами Федишина, надійдуть влітку 2007 року, але керівництво ринку вже сьогодні активно вкладає гроші у його розвиток. Внаслідок розбудови «Шувар» займе площу 10 – 15 га. Більше того, директор ринку висловив сподівання, що після прийняття Верховною Радою відповідного законопроекту відсотки по кредиту сплачуватиме держава.
 На початку вересня на одному із засідань сасії Львівської міської ради Роман Федишин хотів вилучити з порядку денного сесії ЛМР питання, які стосуються мережі ринкового господарства Львова.  Ця спроба депутата була безуспішною і нинішні депутати не схильні вважати, що таким кроком їх колега міг перетнути чиїсь інтереси. За словами депутата міської ради Сергія Бащука, йшлося тоді про регуляторну ухвалу, яка стосувалася діяльності всіх ринків. У правилах мало йтися про всі загальні положення, а також мали бути визначені основні завдання ринків, класифікація ринків, порядок створення та припинення їх діяльності, режим роботи ринку, вимоги до утримання території та обладнання ринку, встановлення ринкового збору і послуг, що надаються продавцям, які торгують на ринках, обов’язки, функції адміністрації ринку, права та обов’язки продавців ринку.
«Ми з Романом мали  тоді дискусії щодо плати за землю, -- говорить Сергій Бащук, -- коли ми хотіли збільшувати розмір земельної плати під ринками. Він мав рацію, що  ринки, які торгують сільськогосподарською продукцією, мають платити менше, ніж ринки, які продають промислові товари. Тоді цієї ухвали так і не прийняли, але я не думаю, що це можна пов’язувати із замахом на його життя. Очевидно, що зараз буде багато версій і будь-які найменші зачіпки ставатимуть причинами різних домислів, але я не схильний це пов’язувати».
 Розуміючи необхідність розширення мережі оптових плодоовочевих ринків в Україні Роман Федишин стверджував, що сьогодні необхідно розробити  комплексну програму реформування аграрного сектора. Об’єктів, подібних львівському, пропонується, згідно програми, на Україні створити всього 10—12. Пов’язано це з наявністю потенційних споживачів, концентрацією сировинної бази, експортною перспективою та транспортними комунікаціями. Таким способом в Україні вибудовується потужна мережа реалізації сільськогосподарської продукції без посередників. Цей механізм забезпечує справді ринкове формування цін на продукцію, а також значно підсилює розвиток середнього та малого сільськогосподарського виробництва.
 
 Найрезонансніші злочини на Львівщині за останні роки

Роман Федишин -- перший після Петра Писарчука відомий підприємець, якому вдалось залишитись живим після замаху. У 2000 році подібний замах був зроблений на самого Писарчука, а напередодні було підпалене авто його доньки. Іншим щастило менше.
21 жовтня 2002 року, близько 21:00 за київським часом, на Сихові було здійснене замовне вбивство. Невідомий злочинець розстріляв відомого львівського бізнесмена, виконавчого директора львівського ринку "Південний" Володимира Семенюка. Злочин відбувся, коли Семенюк разом із дружиною повертався з роботи додому. Дружина бізнесмена зайшла в під'їзд першою, а коли в будинок зайшов сам Семенюк, з під'їзду вибіг кілер і відкрив стрілянину. Вбивця випустив 8 куль. Усі вони потрапили в тіло, три з них -- у серце. Володимир Семенюк очолював ринок "Південний" із квітня 2002 року -- з моменту обрання засновника ринку Петра Писарчука до Верховної Ради.
 29 листопада 2005 року вбито екс-гернатора Степана Сенчука, який займав міцні позиції у агропромисловому секторі.
 20 грудня 2005 року начальник управління транспорту і зв’язку Львівської міської ради Ярослав Вовчак був госпіталізований у 8-у клінічну лікарню Львова внаслідок вибуху автомобіля, в якому він перебував. Від отриманих опіків внаслідок вибуху Вовчак помер 27 грудня 2005 року.
 Жоден із вбивць та замовників цих злочинів не знайдений і непокараний.

Ростислав Коваль, «Гал-info”

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ