Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кому потрібен камін для системи опалення? Плюси, мінуси, альтернативи

Камін для системи опалення

Дуже естетично виглядає у вітальні камін з водяним контуром. Але його встановлюють не тільки для краси. Якщо з'єднати функції звичного каміна і твердопаливного котла, отримаємо камін з водяним контуром. Таке рішення підходить для систем опалення та прекрасно її доповнює. Власник і видом живого вогню насолодиться, і отримає тепло в результаті згоряння твердого палива - дров і брикетів.

Камін, включений в загальне опалення, гріє не тільки кімнату, але і всю будівлю. Працює він так: усередині розташована водяна сорочка і ємність у вигляді водяного контуру. Після підключення до загальної опалювальної мережі маємо підігрів води в контурі в результаті горіння дров. Нагрівання йде через теплообмінник, після проходження якого гарячий теплоносій рухається по трубах для створення комфорту в будинку.

Надлишки теплоносія виникають в процесі теплопередачі через властивості рідини розширюватися при нагріванні. Для тимчасового зберігання таких надлишків використовується розширювальний бачок - ця ємність запобігає аварійні ситуації, пов'язані з високим тиском і руйнуванням труб.

Плюси і мінуси каміна з водяним контуром

  • Камін в опаленні використовується як підстраховка. Це резервне джерело тепла. Гріє в парі з котлом і підсилює характеристики системи.
  • Газове паливо дуже люблять користувачі приватних будинків. Але є проблема в постійному подорожчанні сировини, і в аварійних ситуаціях з котлом або газовими мережами, а також тиск газу може падати до критичних значень. У разі чого камін з водяним контуром не дасть замерзнути, поки вирішиться основна проблема.
  • Якщо в міжсезоння немає сильних морозів, можна починати опалювальний сезон з котлом пізніше. І тимчасово використовувати камін і економити газове паливо. .

Висновки: камін з водяним контуром добре використовувати додатково до газового опалення, як альтернативу на випадок поломки або для економії газу в міжсезоння.

А тепер про мінуси такого рішення. По-перше, камін на водяній сорочці не так просто підключити. Буде потрібно проектування та підведення труб для подачі і відведення. У діючу систему опалення врізати труби довго і дорого. По-друге, супутні матеріали для підключення обійдуться недешево. Потрібно купити розширювальний бачок для опалення , мідну трубу, теплозахист. Добре, що теплообмінники зараз продаються в великому асортименті, є з чого вибрати за характеристиками і ціною. На якихось комплектуючих можна заощадити, на якихось ні, проте камін з водяним контуром точно обійдеться дорожче, ніж стандартний.

Комплектуючі для монтажу каміна на водяній сорочці

Комплектуючі для монтажу каміна в систему опалення

Для включення каміна в опалення потрібні додаткові матеріали:

  • підставка для установки;
  • мідна труба;
  • розширювальний бачок;
  • головний контролер;
  • захисний підривний клапан проти перевищення тиску;
  • термозахисний датчик для захисту від закипання (спрацьовує, коли теплоносій доходить до 95°С);
  • теплообмінник в разі врізки в відкриту опалювальну систему;
  • сантехнічна арматура для приєднання - вентилі, муфти та ін. .

Різновиди камінів на водяній сорочці

  1. За дизайном скла розрізняють прямі, призматичні і панорамні каміни. Це впливає не тільки на зовнішній вигляд, а й на цінову категорію. Найбільш доступні моделі роблять з прямими стеклами.
  2. Потужність вибирають в залежності від площі приміщення. Покупцям доступні моделі потужністю 12, 15, 19, 24 кВт.
  3. У залежності від схеми підключення - відкрита чи закрита - передбачаються відмінності в міцності. Так, для відкритого опалення виробляють пристрої з товщиною внутрішньої стінки 1,5 мм, розраховані на тиск 1,5 атм. А для закритих потрібно монтувати обладнання більш міцне: від 6 мм стінки, що витримують до 2,5 бар. Вага закритого каміна набагато перевищує відкриті аналоги. .

Які бувають схеми підключення

Почнемо з того, що експерти вважають відкрите опалення безпечніше. Але технічно це не завжди виходить реалізувати. Тому почнемо огляд з закритого опалення. Камін закритого типу включається в систему безпосередньо і не вимагає окремого розширювального бачка. А у відкритій встановлюється додатковий бак для накопичення надлишків гарячого теплоносія. Другий бак навішують над каміном безпосередньо, щоб запрацював принцип сполучених посудин. Вода нагрівається і передається в труби через теплообмінний апарат.

Кому підійде камін з водяним контуром

Камін з водяним контуром

В першу чергу камін для опалення можуть використовувати ті, кому недостатньо потужності газового котла опалення. Найкраще сприймати камін як альтернативне джерело теплової енергії. Як основний теплогенератор його встановлювати не варто: твердопаливний або газовий котел краще закривають потреби мешканців в опалювальній потужності.

Кращий варіант - повітряний камін з функцією водяної сорочки, який зрідка допомагає впоратися з перебоями газу і замінить паливо дровами.

Головне розуміти, що дрова теж коштують грошей, і правильно розрахувати витрати на паливо. А з урахуванням того, що тверде паливо вимагає місця для викладки, краще розглянути варіант з тепловим насосом або геліосистемою.

Інші варіанти отримання теплової енергії

Сонячний колектор - альтернативний метод обігріву приватного будинку. Набирає популярності через тренд на екологічність. Устаткування, однозначно, недешеве, зате при розумному підході окупиться через 3-5 років (рахується по економії на оплаті енергоресурсів, таких як газ і тверде паливо). Геліоустановки на 50-60% покривають річні потреби споживача в тепловій енергії.

Раціонально комбінувати нагрів системи опалення та ГВП через сонячну енергію. Конструктивно гелиосистема складається з сонячного колектора, станції для підключення сонячного контуру, бака-акумулятора тепла, станції опалення, котла, контуру з радіаторами, ГВС-контура. Принцип роботи такий: насос переносить теплоносій в колектор, де він насичується сонячною енергією і повертається в бак-накопичувач.

Перейдемо до опалення приватного будинку тепловим насосом. Пристрій виробляє в 4-5 разів більше енергії, ніж споживає. Джерелами тепла виступають атмосферне повітря, вода підземних водойм, тепло земних надр, нагрітий сонцем грунт. І навіть технологічні процеси з надлишками тепла. Розрізняють грунтові, теплові або повітряні теплові насоси. Конструктивно прилад складається з 3 частин:

  • теплогенератор;
  • кондиціонер;
  • водонагрівач. .

Висновки по додатковим аксесуарам для системи опалення

Якщо теплопостачання будинку тільки проектується, придивіться до екологічних методів опалення - сонячного колектора і теплового насосу. Будьте готові, що монтажні роботи та обладнання мають високий цінник. Але економія в процесі експлуатації окупить витрати.

Камін з водяним контуром - більш доступне і естетичне рішення. Пам'ятайте, що всі запропоновані варіанти всього лише додаткові джерела тепла.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ