Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Конгрес США схвалив законопроект про межу держборгу

Учора сенат США схвалив законопроект, що дозволяє уряду продовжувати позичати гроші щонайменше до 19 травня.

За даними Reuters, документ вже пройшов контрольовану республіканцями Палату представників і тепер відправиться на стіл до президента Барака Обами, який, як очікується, підпише його, зробивши законом.

Відзначимо, що обговорення законопроекту, який дасть Мінфіну можливість перевищити нинішню боргову "стелю" - $16,4 трлн - супроводжувалося спробами республіканців домогтися від Обами скорочення державних витрат.

В останні два роки республіканці нижньої палати парламенту неодноразово накликали на себе гнів багатьох виборців і фінансових ринків через те, що їх дії підштовхували уряд на межу зупинки роботи і дефолту.

Вражені результатами опитувань громадської думки, які звинувачували їх більше, ніж демократів, в подібних наслідках,республіканці вирішили застосувати менш руйнівну тактику для скорочення дефіциту бюджету.

Як повідомляється, документ дозволить відкласти хоча б до 19 травня суперечку щодо боргового ліміту між республіканцями, які вимагають більшого скорочення витрат для скорочення дефіциту, і демократами,які воліють скорочувати дефіцит одночасним скороченням витрат і підвищенням податків.

Після 19 травня боргового ліміту знову буде необхідно дотримуватися. Відповідно до законопроекту, цього дня борговий ліміт повинен бути встановлений заново, якого б рівня він до того часу не досяг.Ймовірно, його обсяг складе близько $17 трильйонів.

Своєю чергою, Мінфін США повідомив, що може прийняти екстрені заходи, починаючи з 19 травня, якщо буде необхідно забезпечити уряду подальшу можливість позичати гроші.

Так звані "екстраординарні заходи"міністерства, ймовірно, дозволять відкласти до липня дату, коли уряд досягне ліміту запозичення.

Раніше повідомлялося, що протистояння політичних партій у США робить все більш реальною загрозу секвестру -автоматичного скорочення бюджетних витрат країни на $1,2 трлн, яке може сколихнути американську економіку.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ