Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Конституційний суд дозволив місцевим радам скасовувати власні рішення без звернення до суду

Конституційний суд вчора підтвердив право депутатів місцевих рад скасовувати власні рішення, не звертаючись для цього до суду. На практиці це позбавить ради від судової тяганини. Водночас це право не поширюється на ненормативних правові акти, які вже виконані, а також на рішення, на підставі яких виникли цивільно-правові відносини, – повідомило видання «Комерсант-Україна».
За інформацією видання, рішення по справі Харківської міськради про те, чи можуть місцеві ради скасовувати власні рішення, було прийнято Конституційним судом (КС) 16 квітня, але оголосили його тільки вчора. "Орган місцевого самоврядування має право приймати рішення, вносити до них зміни або скасувати їх на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України", - оголосив голова Конституційного суду Андрій Стрижак. Він звернув увагу на те, що "ненормативні правові акти органу місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вичерпують свою дію фактом їх виконання і тому не можуть бути скасовані або змінені після їх виконання".

Нагадаємо, необхідність звернення до КС, за словами мера Харкова Михайла Добкіна, була викликана тим, що суди загальної юрисдикції по-різному трактують ст. 19 і 144 Конституції, а також ст. 25, 46 та 59 закону "Про місцеве самоврядування" в контексті права органу місцевого самоврядування вносити зміни у власні рішення або скасувати їх. "Позиція окремих юристів про відсутність у органів місцевого самоврядування права скасовувати власні рішення, на наше глибоке переконання, помилкова і породжує цікаву ситуацію, коли міськрада для скасування власного рішення має обов'язково звертатися до суду і як позивач, і як відповідач одночасно", - мотивував звернення в КС Добкін.

Суддя-доповідач Юрій Нікітін відмовився від традиційної в таких випадках прес-конференції. Докладно пояснити журналістам суть рішення КС погодився постійний представник Верховної Ради в КС Анатолій Селіванов.

«На першому засіданні за поданням Харківської міськради суддя КС Іван Домбровський запитував у Михайла Добкіна: «Які правові наслідки має рішення міськради про скасування свого попереднього рішення, якщо на його підставі вже виникли цивільно-правові відносини? Скажімо, був виданий акт про право власності на земельну ділянку». Виходячи з рішення КС, яку позицію з цього питання зайняли судді?» - запитує видання у Селіванова.

«У рішенні Конституційного суду відповідь на це питання прописана не чітко. Якщо правові відносини вже виникли, скажімо, отриманий ордер, суб'єкт реалізував свої права, то скасувати рішення органу місцевого самоврядування не можна», - сказав постпред Верховної ради. На його думку, якщо місцева рада все ж вирішить скасувати своє рішення, на підставі якого виникли цивільно-правові відносини, депутатам необхідно буде оскаржити в суді правомірність видачі, наприклад, державного акта на право власності.

За словами Анатолія Селіванова, на практиці рішення КС дозволить місцевим радам уникнути судової тяганини. "Суд надав формулу, по якій ради можуть скасовувати власні рішення, не звертаючись до суду. Важливо, що нова процедура дозволяє місцевим радам в інтересах територіальної громади скасовувати і ті рішення, які відповідають нормам закону", - підкреслив Селіванов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ