Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Консульство Чехії у Львові не дає собі ради із напливом заробітчан

У фокусі Чеської республіки знову проблема працевлаштування робітників з України. Консульство Чехії у Львові не встигає справлятися з потоком охочих. Це змусило МЗС Чехії підготувати план з розширення кількості співробітників. Перед поданням проекту цього плану на схвалення Уряду він буде обговорений з профспілками і роботодавцями. Про це повідомило радіо Прага.

Міністерство закордонних справ ще торік найняло п'ятьох нових працівників для Консульства. В цьому році планується найняти ще чотирьох. Це має сприяти прискоренню обробки заяв. Сьогодні під час подання заяви на отримання робочої карти заявнику доводиться чекати як мінімум півроку. 

При цьому в довгострокових планах МЗС Чехії - збільшити кількість прийнятих заяв, оскільки наявна пропозиція попри все не відповідає щораз більшому попиту на робочу силу з боку чеських фірм.

«У зв'язку з тим, що Уряд ЧР торік прийняв рішення про режим прискореного прийому заявок від робітників з України, ми, як Міністерство закордонних справ, виконуємо це рішення і, зі свого боку, намагаємося знайти способи, як цей процес зробити більш ефективним» , - коментувала ситуацію Ірена Валентова, заступник прес-секретаря МЗС.

Однак плани МЗС не подобаються, перш за все, представникам чеських профспілок: на їхню думку, робочу силу можна знайти в самій Чехії, якщо запропонувати зарплату належного рівня.

На сьогоднішній момент у чеських громадян просто відсутня мотивація для виконання роботи низької та середньої кваліфікації. На ринку праці при цьому, згідно зі статистикою, не вистачає близько 100 тис. працівників. 

Цього року Чехія збирається в цілому прийняти 5 500 працівників з України. При цьому 500 місць зарезервовано на працівників з вищою освітою. Фірми вимагають додаткових робочих рук якомога швидше - по всій республіці вже довгий час є вільні робочі місця. 

Однак, на думку представників профспілок, програма з працевлаштування українців проблему не вирішує:
«Неможливо, щоб будь-хто, хто приїздить до нас працювати з-за кордону, трудився за нижчий оклад, ніж чеські працівники. Це є головним предметом спору. І це стосується України, тому що, на жаль, наш досвід такий, що самі роботодавці пропонують оплачувати роботу таким чином, що чеські громадяни її не можуть прийняти - за таку низьку зарплату вони не можуть працювати », - пояснив Йозеф Стршедула, голова профспілок Чехії.

За словами Стршедули, профспілки ніколи не виступали проти робочої сили з-за кордону, спірним є саме її масовий характер і нерівні умови оплати в різних чеських фірмах: «Потрібно відзначити, що брутто-зарплата за низькокваліфіковану роботу в Україні в середньому варіюється в межах 3 000 крон (110 євро), за середньокваліфіковану – близько 6 000 крон. Це копійки порівняно з чеською зарплатою. І зрозуміло, що мотивація (в українців) буде досить висока.

Іншим аспектом є те, чи не створюємо ми додаткову проблему самій Україні? Тим, що ми провокуємо витік кваліфікованої і некваліфікованої робочої сили, перевозячи її за кордон. Власне,  ми створюємо ще одну політичну проблему.

Ми також проти цієї програми ще з однієї причини а не через те, що ми проти українських робітників. Ця проблема вказує на технологічне відставання ЧР, яке посилюється гонитвою за великою кількістю дешевої робочої сили, замість того, щоб вирішувалася проблема технологічного розвитку та перспективи».

Іншої позиції дотримуються роботодавці. Ян Рафаїл, віце-президент Союзу промисловості та транспорту, вважає, що проблема нестачі робочої сили гальмує розвиток чеської економіки і змушує багато фірм відмовлятися від нових замовлень. а наявні  замовлення виконувати із запізненням: «Вже більше як півтора року ми співпрацюємо з усіма рівнями Центру зайнятості для того, щоб знайти працівників. Сьогодні вже дійсно людей просто немає: рівень безробіття нижче 2%. І ми абсолютно не згодні з профспілками, які стверджують, що причиною є низькі зарплати - вакансії, які ми пропонуємо і українцям, часто перевищують щодо зарплати 20 000 крон (750 євро)».

На думку Яна Рафая, вибір України є ідеально обгрунтованим: «Ідеальну робочу силу ви шукаєте там, де, по-перше, є необхідна кваліфікація, і де схожа культура і релігія. Україна з усіх інших країн є логічним рішенням, тому що технічна освіта в цій країні на хорошому рівні, також присутній технічний досвід з минулого. Велика кількість людей зацікавлена ​​в переїзді до Чехії. Подолання мовного і культурного бар'єру також проходить набагато легше порівняно з іншими країнами».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ