Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Концепція стимулювання енергетичної утилізації сміття в Україні: що це?

Держенергоефективності презентувало удосконалену концепцію стимулювання енергетичної утилізації сміття в Україні/ Про це 23 листопада повідомили в управлінні комунікації та зв’язків з громадськістю Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.
Фото Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Концепцію стимулювання виробництва енергії із сміття в Україні, доопрацьовану Держенергоефективності спільно з експертами КМДА, НКРЕКП, компаній «Suez» і «Veolia», обговорив Голова Держенергоефективності на  другому круглому столі з представниками органів влади, бізнесу та експертами в Українському союзі промисловців і підприємців.

«Як відомо, в Україні щорічно генерується близько 10 млн тонн сміття, з яких майже 94%  вивозиться на полігони. В той же час у Швеції на полігони потраплає лише 1% сміття, а 99% переробляється. Додатково Швеція імпортує 800 тис. тонн відходів у рік», - повідомив С.Савчук.

Якщо в Україні використати весь потенціал виробництва електроенергії та тепла із сміття, то можна заміщувати в еквіваленті до 1 млрд м3 газу на рік.

«Тож ми поставили за мету – запустити ринок генерації енергії із сміття з врахуванням одночасно енергетичної, екологічної та економічної складових», - наголосив С.Савчук.

Розроблена концепція передбачає:

- роздільний збір сміття;

- ефективну систему збору та вивезення побутових відходів;

- сприятливі умови для генерації енергії із сміття (гарантії повернення інвестицій та зменшення терміну окупності проекту).

Серед найважливіших конкретних завдань:

- надати можливість органам місцевого самоврядування укладати довгострокові договори на переробку сміття;

- закріпити на законодавчому рівні систему екологічних вимог до підприємств сміттєпереробної галузі, наприклад:

попереднє сортування відходів з максимальним відбором вторсировини,
обов’язкову 3-ступеневу систему очистки газів,
вимоги ЄС щодо промислових викидів тощо;

- встановити чіткі правила тарифоутворення для послуг з енергетичної утилізації відходів;

- налагодити систему адміністрування поводження з відходами на муніципальному рівні.

«Впевнений, що проекти у цій сфері можуть стати дуже вигідними, адже сміттєпереробний завод зможе отримувати дохід за перероблення сміття, генерацію теплової та електричної енергії, а також реалізацію вторинної сировини», - пояснив С.Савчук.

Загалом, учасники круглого столу дійшли згоди щодо необхідності якнайшвидше здійснити законодавчі зміни у цій сфері та підтримали запропоновану концепцію.

Детальніше із концепцією можна ознайомитися за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ