Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Косметика змінює гормональний баланс та призводить до зайвої ваги – The Daily Mail

Речовини, які містяться у косметиці та побутовій хімії, порушують тонкий гормональний баланс в організмі людини. Це призводить до ожиріння, погіршення репродуктивної функції та раннього статевого дозрівання. Про це повідомляє видання «The Daily Mail».

Більшість людей переконана, що на фігуру впливають три фактори: спадковість, кількість спожитих калорій та наша фізична активність. Батьків ми не обираємо, але, відповідно до дієтичних «мантр», якщо харчуватися здоровою їжею і багато рухатися, кілограми гарантовано зникнуть.

Але в чім справа, якщо ваше тіло вперто не хоче втрачати зайві сантиметри, попри всі намагання?

Нові докази переконують, що проблеми з вагою може спричиняти щось більш лиховісне, аніж їжа та брак руху. Це так звані «хімічні калорії», які ховаються у такій хімії щоденного вжитку, як шампуні, лосьйони для тіла та мило.

Лікарі з «Mount Sinai Medical Center», що у Нью-Йорку запевняють, що фталати, які містяться у 70% косметики та побутової хімії, порушують тонкий гормональний баланс, який регулює вагу.

Вони стверджують, що широке щоденне використання фталатів може бути причиною зайвої ваги у дітей та дорослих.

У своєму довготривалому дослідженні, в якому брали участь дівчатка з нью-йоркського району Східний Гарлем, науковці визначали вплив фталатів аналізуючи дитячу сечу.

«Найтяжчі дівчатка мали найвищий рівень фталатів у сечі, - каже професор Філіп Ландріган, педіатр та автор дослідження. – Чим важчі діти, тим він вищий, але з найтяжчими дітьми це найбільш очевидно».

Фталати широко використовуються як загусники у косметиці, миючих засобах та виробництві пластикових пляшок. Це триває вже більше, аніж півстоліття, але лише зараз з’ясувалося, що вони можуть бути шкідливими для здоров’я.

Багата на «хімічні калорії» й інше речовина, Бісфенол-А (ВРА), яка також міститься у пакуваннях та пляшках.

Найбільше занепокоєння викликає те, що організм може всотувати ці сполуки. Вони проголошені «ендокринними руйнівниками» за свій вплив на залози та гомони, що регулюють численні функції організму.

Експерименти над тваринами показали, що досліджувані хімікати знижують рівень тестостерону. Це фактор ризику щодо набирання зайвої ваги. Також вчені встановили, що ці сполуки імітують дію естрогену, який пов’язаний з набиранням ваги та ранньою статевою зрілістю.

Подальші дослідження на людях встановили зв’язок між фталатами та низькою якістю сперми і ледь помітними змінами у репродуктивних органах немовлят-хлопчиків.

У численних дослідженнях миші, які зазнали подібних «ендокринних руйнувань», стали товстими. Але чи може це трапитися і з людьми?

Зое Гаркомб, дієтолог та автор «Епідемії ожиріння», каже, що навіть найменше порушення гормонального балансу – «дуже погані новини» для тих, хто прагне схуднути.

«Фталати зменшують рівень тестостерону в організмах чоловіків, що призводить до ожиріння», - зазначає вона. – У жіночих організмах вони викликають гормональні збої, аналогічні до тих, що відбуваються під час менопауз чи статевого дозрівання».

Використання фталато-вмісної косметики під час дієти погано впливає на ваше здоров’я.

«Жінки на дієті з низьким вмістом жирів найбільше потерпають від негативних побічних ефектів цих хімікатів, - каже Гаркомб. – Споживаючи менше жирів, вони знижують кількість жиророзчинних вітамінів у своєму організмі. А це викликає сухість шкіри. Вони витрачають величезну кількість лосьйонів, аби вирішити одну проблему, не розуміючи, що тим самим мимоволі спричиняють іншу. Адже в організм через шкіру проникають «хімічні калорії».

На фронті боротьби з ожирінням, вплив хімікатів – гаряча тема для обговорення.

Як стверджує Там Фрай, речник Національного форуму по боротьбі з ожирінням, багато дієтологів визнають, що гормональний дисбаланс, викликаний поширенням хімії, впливає на вагу. Але наразі основними причинами зайвої вагу вважається низька рухова активність та переїдання. Фрай каже, що потрібно провести ще роботу, аби підтвердити зв’язки.

Існує особливе занепокоєння з приводу того, чи ці хімікати з естроген ним ефектом викликають раннє статеве дозрівання у дівчаток», - зазначив Фрай. – Дівчатка досягають пубертатну, коли вони вже набрали достатньо ваги, аби підтримувати репродуктивний цикл, і це стається дедалі раніше. Ми поки не знаємо, чи це просто результат переїдання, чи додатковий вплив хімікатів».

Здається, не лише дівчатка чутливі до фталатів. У 2007 році дослідники з «University of Rochester school of medicine», що у Нью-Йорку, встановили, що речовини з того самого класу призводять до черевного ожиріння та резистентності до інсуліну, що є передумовою виникнення діабету, у чоловіків.

Рочестерські науковці проаналізували сечу, кров та інші зразки 1451 чоловіка. Вони відкрили, що ті, хто мав найвищий рівень фталатів у сечі, мали і найбільший живіт та інсулінову резистентність. Науковці вважають, що завдяки сполукам знижується рівень тестостерону, і це основна причина ожиріння».

Доктор Паула Байлі-Гамільтон, автор «Не дайте 21-ому століттю вас вбити» та дослідниця людського метаболізму, яка вивчала зв’язок між хімікатами та надлишковою вагою, переконана, що засилля «хімічних калорій» у нашому житті – причина того, чому люди повніють, не зважаючи на дієти та вправи.

«Цю теорію заулюлюкали десять років тому, але вона стала новим поприщем у медицині сама по собі», - каже Доктор Байлі-Гамільтон. Але чи легко уникнути «хімічних калорій»?

Педіатр професор Ландріган визнає, що їх не можна уникнути цілковито, але їх можна використовувати менше, перевіряючи, чи зазначено на етикетках вміст фталатів та біс фенолу-А. «Споживання переважно органічної їжі зменшить надходження хімікатів, але вибір косметики та побутової хімії також дуже важливий, - стверджує він. – Якшо ви мажете щось на шкіру, вона це всотує. Вам необхідно знайти марку, яка не послуговується фталатами або будь-якими хімікатами. Наука – жорстко проти них».

Переклала Олександра Канафоцька, джерело The Daily Mail

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ