Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Костусєв оштрафував „Західенерго” за монополізацію вугільного ринку

Антимонопольний комітет України оштрафував члена оптового ринку енергетичного вугілля ВАТ „Західенерго” за антиконкурентні узгоджені дії. Про це „Гал-info” повідомила прес-служба Антимонопольного комітету України.
Як йдеться у повідомленні, окрім ВАТ „Західенерго”, були оштрафовані ВАТ „Дніпроенерго”, ВАТ „Центренерго” та ВАТ „Донбасенерго”, з яких на користь держави було стягнено 650 тис. грн.
„Зазначені суб’єкти уклали антиконкурентну угоду, яка стосувалася розподілу джерел постачання вугілля, розподілу продукції за асортиментом, розподілу обсягів її реалізації чи придбання, йдеться у повідомленні. –Також угода передбачала встановлення єдиних цін на закупівлю енергогенеруючими компаніями продукції у вуглевидобувних підприємств”.
На думку Антимонопольного комітету, реалізація цієї угоди фактично призвела до монополізації ринку енергетичного вугілля. Адже узгоджена поведінка компаній охопила майже 80% ринку та створила умови для підвищення ціни на дану продукцію. Як наслідок, електрогенеруючі компанії позбавили себе можливості самостійно обирати постачальників і умови поставок сировини, а вуглевидобувні — вільно виходити на ринок.
”Намагання компаній вирішити нагальні проблеми ринку енергетичного вугілля призвели до його монополізації, сказав з цього приводу голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв. – Як і в більшості подібних випадків, це стало наслідком того, що профільне міністерство вчасно не вжило потрібних заходів для належного правового регулювання галузі. Проте сьогодні вже досягнуто порозуміння з міністерством, і ми сподіваємося на його активну позицію у вирішенні цього питання”.
Зі свого боку, вуглевидобувні підприємства визнали порушення та зобов’язалися сплатити штраф до державного бюджету. Натомість три з енергогенеруючих компаній не погодилися з висновками розслідування. Позиції сторін Комітет врахував, застосовуючи санкції під час засідання сьогодні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ