Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кожен десятий українець готовий «затягнути пасок». Кожен третій каже, що вже натерпівся

Значна частина населення України готова терпіти певні матеріальні труднощі заради здійснення реформ: 10% готові «терпіти стільки, скільки треба для успіху» і ще 33% згодні потерпіти недовго, не більше року. Такими є результати опитування громадської думки, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та соціологічною службою Центру Разумкова.

Не готові терпіти 48%, із них 19% не вірять в успіх реформ, а 29% посилаються на те, що їх матеріальне становище вже зараз нестерпне.

Громадська думка виділяє такі найголовніші п’ять проблем, які потребують вирішення у першу чергу: нормалізація ситуації на Донбасі, досягнення миру (79%), поліпшення матеріального становища людей – зростання зарплат, пенсій (48%), забезпечення економічного зростання (43%), боротьба з корупцією (34%), зміцнення гривні, боротьба з інфляцією, зупинення росту цін  (30%). 27% населення вважають, що у їхньому місті (селі) найближчим часом можливі масові виступи протесту (7% із них у цьому впевнені, а 20% вважають це імовірним). Натомість 35% вважають масові протести найближчим часом малоймовірними, а 17% впевнені, що протестів не буде.

Якщо мітинги та демонстрації відбудуться, 22% населення готові взяти в них участь (4% – обов’язково і ще 18% – скоріше за все). Значна частина населення –   21–23% – не змогла дати певної відповіді на ці питання.

Довідка.

Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та соціологічна служба Центру Разумкова з 19 по 24 грудня 2014 року. Опитано 2008 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Опитування здійснювалося у рамках проекту Громадського соціологічного консорціуму за фінансової підтримки  програми МАТРА  Посольства Нідерландів в Україні та Європейського Союзу

Для порівняння наводяться дані опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 24 грудня 2013 року. Було опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ