Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кравчук про закон про референдум: Ми можемо відкрити скриньку Пандори

Екс-президент Леонід Кравчук допускає, що окремі політсили можуть спробувати використати референдум в сумнівних цілях, що не цілком відповідають інтересам України.

Про це він сказав на прес-конференції, передають Українські новини.

"Інше питання - чи можна використовувати закон (про референдум) у якихось, скажімо, неблагородних цілях або сумнівних, або небезпечних для української держави загалом? Усе можна використовувати, будь-який закон", - сказав він.

"Тому що сформульований закон, його можна використовувати. Ми, прийнявши цей закон, не маючи достатньо високої культури політичної і єдиної свободи політичної щодо багатьох питань, можемо відкрити скриньку Пандори", - підкреслив екс-президент.

Зокрема, на думку Кравчука, на референдум можуть бути винесені такі питання як можливість вступу України в Митний союз Єдиного економічного простору (Росія, Білорусь, Казахстан), приєднання України до союзу Росії й Білорусі, вступ України в НАТО, питання про державну мову тощо.

Він вважає, що новий закон не вповні узгоджується з чинною Конституцією, і цю проблему потрібно вирішувати.

Водночас Кравчук не заперечує проти ухвалення у встановленому законом порядку змін до Конституції України, але не нового Основного Закону, передає Укрінформ.

"Якщо зміни будуть винесені на референдум - я не заперечую, але не нову Конституцію - це не передбачено XIII розділом (внесення змін до Конституції)", - сказав Кравчук.

Він додав, що коли в законі про референдум є положення "новий текст Конституції", то це не що інше, як нова Конституція.

Кравчук зазначив, що питання щодо конституційності закону про референдум слід адресувати Конституційному суду, але він має особисту позицію з цього приводу.

"Поки я голова, Конституційна асамблея ніколи не поставить у порядок денний питання, яке суперечить XIII розділу чинної Конституції", - наголосив Кравчук.

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович схвалив урегулювання процедури проведення всеукраїнських референдумів 17 листопада.

Об'єднана опозиція раніше заявила, що вважає неконституційним урегулювання Радою проведення всеукраїнських референдумів, однак Рада відмовилася скасувати прийняття закону про всеукраїнський референдум.

pravda.com.ua

Фото: kievskaya

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ