Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Спорт

Кравчук закликав припинити клоунаду навколо українського футболу

Перший президент України Леонід Кравчук не залишився осторонь скандальних подій, які проходять в українському футболі, і зробив з цього приводу офіційну заяву.

"Як перший Президент України, громадянин і патріот своєї держави, як людина яка вже більш як 30 років займається українським футболом, я глибоко стурбований ситуацією, котра реально загрожує іміджу та авторитету моєї країни в очах світової спільноти. Україна знаходиться на порозі можливого гучного міжнародного скандалу.

Як відомо, міжнародна футбольна асоціація (ФІФА) зробила офіційне попередження своєму члену ФФУ, ігнорування якого автоматично передбачатиме застосування санкцій проти національної федерації.

До такого рішення ФІФА прийшла, всебічно вивчивши ситуацію, яку затіяла групка людей, розпочавши «переворот» у ФФУ. Для досягнення своєї мети вони нехтують статутними нормами, демократичними принципами, вдаються до силового тиску, втручання представників органів влади в діяльність органів самоврядування, залякування і т.д., ведуть себе зухвало і цинічно.

Представники ФІФА вивчили ситуацію тут на місці в Україні і задокументували такі факти. Перспектива невтішна. Вона означатиме фактичне призупинення членства ФФУ у ФІФА з багатьма негативними для всього українського футболу наслідками. При цьому найбільш нищівного удару зазнає репутація української сторони як господарки Євро-2012.

Хочу нагадати, що Україна пройшла важкий шлях до Євро-2012; і я знаю, наскільки відповідально ставиться до процесу підготовки проведення чемпіонату Європи з футболу Віктор Янукович. Президент держави як ніхто інший розуміє унікальність цього шансу.

Врешті-решт, завдяки конкретним діям держави, громадських організацій навколо очікуваного футбольного свята почав складатися сприятливий морально-психологічний клімат та позитивне інформаційне середовище. І комусь це не сподобалось. Вони розпочали «хуторянську возню» навколо ФФУ, демонструючи свою справжнє обличчя, свої наміри.

І саме тому я б’ю на сполох, коли бачу, як особисті амбіції купки людей, що паразитують на футболі, спотворюють реальну картину конструктивної діяльності головного партнера УЄФА – національної асоціації, а також формують хибну громадську думку про нібито потурання негідним вчинкам окремих функціонерів з боку вищого керівництва держави.

Особливо мене обурює неадекватна поведінка опонентів ФФУ, котрі демонстративно заявляють про ігнорування попередження ФІФА і, попри логіку та здоровий глузд, наполягають на продовженні своїх спроб реалізувати план "перевороту" в керівництві національної асоціації.

Такими провокаційними діями вони свідомо підштовхують Міжнародну футбольну асоціацію до безповоротного висновку про те, що дипломатичні засоби вирішення конфлікту вичерпано. Тобто вони активно спонукають ФІФА застосувати проти України відповідні санкції. Важко повірити, що ці "діячі" не розуміють реалій. А якщо розуміють і продовжують діяти в такий спосіб, значить, для них власні амбіції важливіші за національні інтереси України.

Я звертаюся особисто до Віктора Януковича, до футбольної спільноти, до широких кіл патріотично налаштованої громадськості з надією бути почутим. Адже інтереси суспільства і держави не можуть бути заручниками авантюристів, котрі бездумно граються з вогнем, сидячи на пороховій бочці.

Цю вибухонебезпечну клоунаду слід негайно припинити. Адже йдеться про авторитет України, про її європейське майбутнє. Тих, хто цього не розуміє, хто очманів від бажання керувати всім і вся, слід зупинити. І народ України дасть їм справжню оцінку. Їх час – це час метеликів, час диму на білих яблунях.

А відповідальність Президента України за державу, в т.ч. і за Євро-2012, є і буде визначальною, історичною.

Не дозволимо, не дамо принизити Україну!, - йдеться у заяві Кравчука, повідомляє ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ