Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як отримати кредит в іноземній валюті

Чи можна в Україні отримати позикові кошти в іноземній валюті, які види кредитів надають та чи стосується це мікрокредитування та кредитів онлайн.

Кредитні кошти незалежно від валюти, в якій вони отримані, є зобов'язаннями, що підлягають поверненню, а відсотки, сплачені по кредиту, є фінансовими витратами. Тому загальні правила обліку кредитних коштів нічим не відрізняються в залежності від валюти платежу. Законом не заборонено кредитування в іноземній валюті, але воно має власні особливості і підпорядковується особливим правилам – яким саме, – довідалися у спеціалістів https://kreditsonline.com.ua/.

Які закони регламентують кредити в іноземній валюті

Перш за все варто ознайомитися з нормами, що встановлені українським законодавством з приводу укладання угод про позики від нерезидентів в іноземній валюті. Резиденти можуть отримувати кредити та позики в іноземній валюті згідно договорів. Це регламентується «Положенням про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам» (постанова Правління НБУ, 17.06.2004 рік, № 270).

Окрім того, нещодавнім рішенням Велика Палата Верховного Суду дозволила віддавати борги по кредитах в тій валюті, в якій кредит брали. Якщо раніше такі борги переводили по курсу, то зараз обов'язок купувати валюту для погашення лежить на плечах позичальника.

Разом з тим фізичним особам надавати кредит в іноземній валюті заборонено. Це регламентував пункт 6 розділу II Закону 1533-17, щодо встановлення заборони на надання споживчих кредитів в інвалюті. Таким чином з 2011 року такі кредити заборонені. Якщо подібний договір було укладено, то суд може визнати його недійсним.

На що можна отримати кредит в іноземній валюті

В цілому, кредитування у валюті має чотири різновиди:

  • кредитування державних потреб, які формують зовнішню заборгованість держави;
  • кредитування експортно-імпортних операцій;
  • кредитування діяльності спільних підприємств;
  • кредитування як різновид розрахунків.

Споживчі кредити в тому вигляді, в якому ми звикли їх бачити, не набули широкого поширення. У цьому заслуга складності розрахунків і одвічна проблема волатильності курсів валют. Погодьтеся, якщо ви отримали кредит у валюті, а потім курс різко змінився і не на вашу користь, це здатно нанести позичальнику значних фінансових збитків . Достатньо згадати 2014 рік, коли долар сягнув з 8 гривень до 40. Добре, якщо банк іде назустріч, та кредит виплачується згідно того курсу, на який отримувався. Але цього може і не бути. Деякі установи й надалі надають позики у валюті, наприклад, іпотечні. Але варто пам’ятати, що законом вони заборонені, і у разі суперечливої ситуації, захистити вас буде нікому.

Як йдуть справи з позиками в іноземній валюті в мікрокредитуванні

Мікрокредитування та кредитування онлайн стоять осторонь розрахунків в іноземній валюті. Як правило, ці фінансові організації кредитують населення невеликими сумами на короткий термін. Тож використовувати у розрахунках валюту не має сенсу, це ускладнить процес надання позики та безпосереднього повернення кредиту. Тож отримати кредит в іноземній валюті на карту або на руки у відділенні банку наразі в Україні неможливо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ