Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Крематорій у Львові допоможе зробити місто більш екологічним: львів'ян закликають підписати петицію

У Львові дуже гостро стоїть питання з похованням померлих. Місць на кладовищах катастрофічно не вистачає. Зокрема вже цього року запланували заради розширення кладовищ провести вирубку 10 гектарів Брюховицького лісу.

Території кладовищ, що існують, перебувають в жахливому стані, значно впливають на екологію регіону, та потребують великих коштів на їх утримання.

Фото: Depositphotos

“Зараз похоронна індустрія неекологічна. Починається все зі спорудження трун, на які йдуть тони лісу. У них також використовується сталь, гума і тканина.Така конструкція складна у виготовленні й буде розкладатися століттями. Щодо тіла померлого, його нерідко бальзамують перед тим, як покласти у труну. Для цього використовують токсичні й канцерогенні речовини, зокрема спирт, сулему, формальдегід, який є “канцерогенним для людини” і призводить до раку носоглотки й лейкемії. Він входить до списку найбільш небезпечних хімікатів, в тому числі для навколишнього середовища. І людство усвідомлено поміщає тонни формальдегіду в землю щороку. Це неабияк шкодить нам щодня. Водночас кремація є більш простою й ергономічною альтернативою, і вона не така шкідлива для природи”, - розповів у коментарі Гал-інфо президент ГО “Комітет екологічного порятунку України” Вадим Наконечний. 

Також значно зросли витрати громадян на поховання, середній цінник проведення поховання у Львові починається від 18 тисяч гривень при наявності власного місця, без врахування подальшого догляду за могилою. Натомість комплекс послуг з кремації в місті Києві, з залученням комерційних структур обходиться від 5000 гривень.

Попри очевидні переваги кремації для екології та економіки, депутати Львівської міської ради, зокрема Руслан Кошулинський, переконують львів'ян, що кремація не відповідає християнському вченню і не визнається церквою.

Натомість представники церкви та церковні канони запевняють, що кремація жодним чином не суперечить основам християнства.

“Богослов'я людського тіла, його пошанування, розвивалося упродовж всієї історії Церкви. Але якщо говорити про офіційну згадку того, що Церква дозволяє кремацію, це було за Папи Павла VI, у 1963 рік, де вперше з’являється офіційний документ, де Церква говорить, що кремація не суперечить доктрині віри. Але перевага надається традиційному похованню, тобто перед кремацією має бути звершений весь чин похорону над тілом померлої особи, так як годиться християнину”, - зокрема зазначав капелан ЛМР, отець УГКЦ Павло Дроздяк

Як бачимо, кремація тіла не становить жодної перешкоди до християнського поховання людини. 

З огляду на екологічну ситуацію та економічні переваги даного виду поховання зареєстрували петицію з проханням побудувати у Львові крематорій до 2025 року. Наразі за цю ініціативу проголосувала 281 особа з 500 необхідних. До кінця збору підписів залишилось 28 днів. Підтримати петицію можна за посиланням: https://petition.e-dem.ua/lviv/Petition/View/1929

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ