Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Крим вимагає від Януковича відібрати у Бандери звання Героя

Верховна Рада Криму направила до Конституційного суду України конституційне подання з проханням визнати невідповідним Конституції указ президента України Віктора Ющенка від 22 січня 2010 про присвоєння Степану Бандері звання Герой України.

У середу на першому пленарному засіданні дев'ятої сесії Верховної ради Криму в Сімферополі за направлення цієї постанови проголосувало 79 депутатів, 2 висловилися проти. Усього взяли участь у голосуванні 85 кримських депутатів.

Кримський парламент також направив звернення новообраному президенту України Віктору Януковичу, в якому просить скасувати укази президента від 22 січня 2010 про присвоєння звання Героя України, а також указ від 29 січня 2010 про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті.

За направлення звернення проголосували 64 депутати, 2 висловилися проти. Усього взяли участь у голосуванні 84 кримських депутатів.

Як зазначається у зверненні, підписані президентом Ющенком укази, "реабілітують діяльність фашистських поплічників, вихваляють поборників людиноненависницьких поглядів, на жаль, свідчать про бажання України, на рівні президентської влади, рухатися по шляху реалізації злочинних ідей нацизму".

"Звертаємося до вас з вимогою скасувати ганебні укази, що пропагують діяння осіб, які співпрацювали з СС і подібних до них сумно відомим підрозділам фашистського рейху, і виступаємо не тільки на захист пам'яті загиблих, на захист честі і гідності наших ветеранів, а й на захист потрібної усім поколінням правди про війну. Дбайливе ставлення до історичної пам'яті, повага до свого народу - ось що має бути покладено в основу діяльності гаранта Конституції, а не антиісторичну по суті, аморальні за змістом акти, що ображають десятки мільйонів людей ", - йдеться у зверненні до новообраного президента .

Нагадаємо, 22 січня президент України Ющенко присвоїв звання Героя України лідерові ОУН Бандері.

29 січня Ющенко підписав указ про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, передають Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ