Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кримська влада не може давати вказівок відділенням банків на півострові - банкір

Рішення про обмеження видачі готівки в банкоматах та відділеннях банків в АР Крим може ухвалювати тільки головний офіс комерційного банку - заявив у ексклюзивному коментарі журналістам телеканалу БТБ виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов, коментуючи постанову Ради міністрів АР Крим про обмеження видачі готівки у кримських відділеннях комерційних банків України.

Експерт назвав це просто черговою провокацією від влади півострова та засобом дестабілізувати загальну ситуацію.

«Рішення про обмеження з видачі готівки може ухвалити тільки головний офіс банку. І незрозуміло навіть, як це (виконання постанови Ради міністрів Криму) буде контролюватися? Що, якась людина буде стояти біля банкомату і перевіряти: зняли ви 300 грн чи 500? Або буде стояти солдат і бити палицею по руках, говорячи: більше не бери? Тобто технологічно це зробити неможливо. Тому я вважаю: це більше політична заява. Причому тональність цих заяв і місце, де вони були зроблені, на мою думку, говорять про те, що це - продовження провокацій», — сказав Мамедов.

Експерт наголосив: більшість політичних заяв, які виголошуються в Криму, дестабілізують загальну ситуацію. «Адже клієнти банків хвилюються, не знають як себе поводити, не знають, що буде завтра, яке ще рішення ухвалять. Адже завтра може пролунати ще одна публічна заява, наприклад, що гривня в принципі не ходить на території Криму, або ще щось. Тут не може бути межі», — вважає він.

Мамедов повідомив, що по банківській системі в цілому сьогодні ситуація абсолютно спокійна. «Єдине — це наші південні території, здебільшого Крим. Не можна сказати, що люди не довіряють банкам - вони не розуміють, що буде завтра, відповідно скоріше за все вирішать забрати депозити. Все це збільшує загальний ажіотаж», — переконаний експерт.

«Я вважаю, що зараз найголовніше — пошук компромісу для вирішення існуючих проблем. Адже без цього не може йти й мови ні про яку стабілізацію в банківській системі», — підсумував Мамедов.

Нагадуємо, 12 березня Рада міністрів АР Крим видала Постанову про обмеження видачі готівки у відділеннях комерційних банків і через банкомати до 300 грн., заборону забирати депозитні вклади, а також про створення плану націоналізації банківських відділень банків — резидентів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ